Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Sağlık Personellerinin Yapay Zekâ ile İlgili Düşüncelerinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapay zekâ; günümüz teknolojisinin ürünü olarak bilgisayarlarla oluşturulan algoritmalar ile ilgili verilerle kodlanan etiketleri tanımlayarak çıkarımlar yapabilen sistemler geliştirmeye olanak sağlayan, çok disiplinli bir bilişim alanıdır. Sağlık bakımında; standartlarının yükseltilmesi yönünde yapay zekânın kullanımına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada yapay zekâ ve sağlık alanında kullanımı ile ilgili sağlık personellerinin görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan 68 sağlık personeli dahil edilmiştir. 24 sorudan oluşan ‘Yapay Zekâ ile İlgili Görüşlerin Belirlenmesi Veri Toplama Formu’’ online olarak yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmış ve tanımlayıcı istatistikler kullanılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmede p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; sağlık personellerinin %94,1’inin yapay zekâ kavramını daha önce duyduğu gözlenmiştir. Fakat %32,4’ü yapay zekânın hayatımıza yer ediyor olmasından korkuttuğunu, %58,8’i sağlık alanında uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtirken, %95,6 sı okuduğu dönemlerde yapay zekâ ile ilgili eğitim almadığını belirtmiştir. %83’ü konferans/ eğitimlere katılmak istediğini, %86,8’i üniversite eğitimlerinde yapay zekâ ile ilgili dersler verilmesini ve %83,8’i sağlıkta yapay zekâ uygulamalarının ve araştırmalarının artmasını desteklediklerini belirtmiştir. Sağlık personelleri ile yaptığımız çalışmaya dayanarak; sağlık personellerinin bu konuda bilgi edinmek istediklerini, yapay zekâ araçlarının sağlık hizmeti sunumunda kullanılması için destekleyici olduklarını söyleyebiliriz. Fakat bilgilerinin yetersiz olduğunu ve hiç eğitim almadıklarını söylemek mümkündür. Özellikle üniversite veya master eğitimleri sırasında yapay zekâ ile ilgili dersler, konferanslar, bilişim ve inovasyon fuarları gibi öğretici etkinliklerin bütün üniversitelerin eğitim süreçlerine eklenmesinin bu yönde etkin bir girişim olacağını söyleyebiliriz. Sonuç olarak sağlık alanında yapay zekâ sistemlerinin kullanılabilmesi için daha fazla eğitim ve araştırmaların düzenlenmesi gereklidir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of healthcare staff’s thoughts about artificial intelligence
2022
Yazar:  
Özet:

Artificial intelligence is a multidisciplinary field of information that allows the development of systems that can draw out by identifying coded labels with data related to algorithms created by computers as a product of today's technology. In health care, it is believed that the use of artificial intelligence is needed to boost its standards. This study is aimed at evaluating the opinions of healthcare professionals on their use in the field of artificial intelligence and healthcare. There were 68 volunteers who participated in the study. 24 Responses to “Data collection form” is made online. SPSS 25 for statistical analysis of data. The 0 package program has been used and evaluated using identifying statistics. P<0.05 is considered meaningful in the assessment. According to the research, 94.1% of healthcare professionals have previously heard the concept of artificial intelligence. But 32.4 percent said they fear that artificial intelligence is in our lives, 58.8 percent said they are unknown about their practices in healthcare, while 95.6 percent said they did not get artificial intelligence training during their periods of reading. 83% said they want to participate in conferences/training, 86.8% said they support the teaching of artificial intelligence in university education and 83.8% said they support the improvement of artificial intelligence applications and research in health. Based on the work we do with healthcare staff, we can say that healthcare staff want to learn about this, that they are supporting the use of artificial intelligence tools in the healthcare offerings. But it is possible to say that their knowledge is insufficient and they have not received any education. We can say that the addition of teaching events such as courses, conferences, information and innovation exhibitions related to artificial intelligence, especially during university or master's training, will be an effective initiative in this direction. As a result, more training and research is required to be organized in order to be able to use artificial intelligence systems in the field of health.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.593
2023 Impact/Etki : 0.16
Kesit Akademi Dergisi