Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 1
Endodontik Tedavili Dişlerde Koronal Restorasyonun Örgü Fiber İle Güçlendirilmesinin Kırılma Dayanımına Etkisi
2014
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Endodontik Tedavili Dişlerde Koronal Restorasyonun Örgü Fiber İle Güçlendirilmesinin Kırılma Dayanımına EtkisiMehmet Emin Kaval1, Beyser Pişkin1, Gözde Duransoy Yapar2, Mehmet Sarıkanat3 1Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Anabilim Dalı, İzmir Türkiye 2Serbest Dişhekimi, Endodonti Uzmanı 3Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, İzmir, Türkiye AMAÇ: Kanal tedavisi uygulanmış alt büyük azı dişlerinde koronal restorasyonun örgü fiber ile güçlendirilmesinin kırılma dayanımına etkisinin incelenmesi YÖNTEMLER: Çalışmada 40 adet çürüksüz alt büyük azı dişi kullanıldı. Dişler rastgele dört gruba ayrılıp, birinci gruptaki dişlere herhangi bir preparasyon uygulanmadı. İkinci, üçüncü ve dördüncü gruptaki dişlere giriş kavitesi açılıp, kanallar biyomekanik olarak şekillendirilip, güta perka ve kanal patı (Diaket, 3M ESPE, AG, Seefeld, Almanya) ile dolduruldu. Dişlerde standart MOD kaviteler hazırlandı. İkinci gruptaki dişlere herhangi bir restorasyon uygulanmadı. Üçüncü gruptaki dişler kompozit rezin (Filtek Z250, 3M ESPE, St. Paul, MN, ABD) ile, dördüncü gruptaki dişler ise kompozit rezin ve örgü fiber (Stick Net, Stick Tech Ltd, Turku, Finlandiya) birlikte kullanılarak restore edildi. Bu işlemleri takiben tüm örneklere Universal test cihazı (AG-5 kNG, Shimadzu, Tokyo, Japonya) ile kırma testi uygulandı. Elde edilen kırılma değerleri tek yönlü varyans analizi ve Holm-Sidak çoklu karşılaştırma testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. BULGULAR: En yüksek kırılma dayanımı intakt dişlerde gözlendi; bu grubu sırasıyla örgü fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezin, sadece kompozit rezin ve restorasyon uygulanmayan dişlerin yer aldığı gruplar takip etti (p<0,05). SONUÇ: Bu in vitro çalışmada elde edilen bulgular, kanal üstü restorasyonlarda örgü fiber kullanımının kırılma direncini artırdığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi