Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
İçme suyundan elektrokoagülasyon prosesi ile doğal organik madde giderimi
2011
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada içme sularından doğal organik maddelerin (DOM) Elektrokoagülasyon (EC) prosesiyle arıtılabilirliliği incelenmiştir. Bu amaçla Sivas 4 Eylül Barajının sularının arıtıldığı, Sivas içme suyu arıtma tesisi girişinden ham su numuneleri alınmıştır. Arıtma verimliliğinin ölçülmesinde çözünmüş organik karbon (ÇOK) ve UV254 absorbans parametreleri dikkate alınmıştır. Demir ve alüminyum elektrotların monopolar paralel bağlı kullanıldığı EC reaktöründe ÇOK ve UV254 absorbans giderimi üzerine; başlangıç pH, akım yoğunluğu ve elektroliz süresi gibi işletme parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Alüminyum elektrotlarının kullanıldığı EC prosesinde başlangıç pH, akım yoğunluğu ve elektroliz süresinin optimum değerleri sırasıyla; 5, 20 A/m2 ve 20 dakika olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında, ÇOK ve UV254 giderme verimleri sırasıyla; %78 ve %94,5 olarak elde edilmiştir. Demir elektrotları kullanılması durumunda, optimum işletme koşulları başlangıç pH 6, akım yoğunluğu 20 A/m2 ve elektroliz süresi 20 dakika olarak bulunmuştur, bu koşullarda ÇOK ve UV254 giderme verimleri sırasıyla; %65,4 ve % 80,3’tür. Ayrıca enerji ve elektrot (alüminyum ve demir) harcanımları açısından işletme maliyeti hesaplanarak EC prosesinin ekonomik değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak EC prosesinin içme sularından DOM gideriminde etkili bir proses olduğu ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The process of electrocoagulation of natural organic substances from drinking water
2011
Yazar:  
Özet:

This study has studied the dissolvability of natural organic substances from drinking water (DOM) through the process of electrocoagulation (EC). For this purpose, raw water samples were taken from the entrance of the Sivas drinking water treatment facility, where the waters of the Sivas 4 September Barge were purified. The measurement of processing efficiency has taken into account the soluble organic carbon (CO) and UV254 absorption parameters. The effect of operating parameters such as the starting pH, current intensity and electrolysis time in the EC reactor where the monopols of iron and aluminum electrots are used parallelly connected is studied on the COC and UV254 absorption discharge. In the EC process in which aluminum electrots were used, the starting pH, flow intensity and electrolysis time optimum values were found respectively; 5, 20 A/m2 and 20 minutes. Under these conditions, the COK and UV254 removal effects were obtained respectively; 78% and 94.5% respectively. In the case of the use of iron electrots, the optimal operating conditions were found as the starting pH 6, the flow intensity of 20 A/m2 and the electrolysis time of 20 minutes, in these conditions the COK and UV254 removal effects respectively; 65.4 % and 80.3 %. In addition, the economic assessment of the EC process was made by calculating the operating cost in terms of energy and electrots (aluminium and iron) spending. As a result, the EC process has been shown to be an effective process in removing DOM from drinking water.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 2.965
2023 Impact/Etki : 0.069
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi