Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
MİTOKONDRİYAL HASTALIK NEDENİYLE TETKİK EDİLEN HASTALARDA M.16189T>C DEĞİŞİKLİĞİNİN METABOLİK SENDROM AÇISINDAN İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Metabolik sendrom, obezite, yüksek düzeyde düşük yoğunluklu kolesterol düzeyi (LDL), trigliserit düzeyi (TG) ve insuline duyarlılık ile karakterize olan günümüzde sıklığı giderek artan bir bozukluktur. Metabolik sendromun etiyopatogenezinde hem genetik hem de çevresel nedenlerin rol oynadığı bilinmektedir. Özellikle mitokondriyal DNA’da oluşan m.16189T>C değişikliğinin bu hastalıkla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada mitokondriyal hastalık şüphesi ile başvuran hastalarda saptanan m.16189T>C değişikliğinin klinik ve laboratuvar bulgularının incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimize 2019 - 2020 yılları arasında mitokondriyal hastalık şüphesi ile gelen hastalardan m.16189T>C değişikliği olan hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastaların klinik ve laboratuvar bulguları mitokondriyal hastalık şüphesi taşıması nedeniyle periferik kandan mitokondriyal DNA izolasyonu yapılmıştır. Yeni nesil DNA dizileme ile tüm mitokondriyal genom DNA dizi analizi yapılarak m.16189T>C değişikliği olan hastalar saptanarak çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastaların klinik ve laboratuvar bulguları metabolik sendrom açısından incelenmiştir. BULGULAR: 1 yıllık süre içinde 55 hastanın 11’inde mitokondriyal genom analizinde m.16189T>C değişikliği saptanmıştır (%20). Fizik muayene bulgularında, hiçbir hastada fazla tartı ve obezite saptanmamıştır. Hastaların glukoz, LDL ve trigliserit düzeyleri normal aralıkta bulunmuştur. SONUÇ: Hasta grubumuzda oldukça yüksek oranda saptanan bu değişikliğin metabolik sendrom ile ilişkisi gösterilememiş ve polimorfizm olarak değerlendirilmiştir. Ancak mitokondriyal hastalık şüphesi ile gelen bu hastaların kullandığı ilaçların, beslenme şekillerinin ve hastalığın patofizyolojisinin bu metabolik sendromu etkileyen çevresel faktörler olabileceği ön görülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of M.16189t> C Variant In Terms Of Metabolic Syndrome In Patients Examined For Mitochondrial Disease
2022
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: Metabolic syndrome is an increasingly common disorder, characterized by obesity, high low-density cholesterol level (LDL), triglyceride level (TG), and insulin sensitivity. It is known that both genetic and environmental factors play a role in the etiopathogenesis of metabolic syndrome. It has shown that the m.16189T>C variant that occurs mainly in mitochondrial DNA is associated with this disease. In this study, it was aimed to examine the clinical and laboratory findings of m.16189T>C change detected in patients who applied with suspected mitochondrial disease. MATERIAL AND METHODS: Patients with a change in m.16189T>C among the patients who came to our clinic with the suspicion of mitochondrial disease between 2019-2020 were included in the study. Mitochondrial DNA was isolated from peripheral blood because the clinical and laboratory findings of the patients were suspicious of mitochondrial disease. New generation DNA sequencing and whole mitochondrial genome DNA sequence analysis were performed and patients with m.16189T>C changes were determined and included in the study. Clinical and laboratory findings of these patients were examined in terms of metabolic syndrome. RESULTS: M.16189T>C variant was found in mitochondrial genome analysis in 11 of 55 patients (20%). In the physical examination findings, excessive weight and obesity were not detected in any of the patients. The glucose, LDL, and triglyceride levels of the patients were within the normal range. CONCLUSIONS: This change, which was detected at a high rate in our patient group, could not be associated with metabolic syndrome and was evaluated as a polymorphism. However, it can be predicted that the drugs used by these patients who had a suspicion of mitochondrial disease, their diet, and the pathophysiology of the disease may be the environmental factors affecting the metabolic syndrome.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.048
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi