Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
Trakya Bölgesi’nde Şarka hastalığının DASI-ELISA ve RT-PCR yöntemleri ile belirlenmesi
2016
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Şarka, sert çekirdekli meyve grubundaki meyvelerin ekonomik değerinin yok olmasına neden olan önemli bir virüs hastalığıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile Şarka hastalığına neden olan Plum pox virus (PPV)’nin Türkiye’de beklenmedik şekilde zengin bir genetik varyasyon gösterdiği ortaya konmuştur. PPV’nin Türkiye’de ilk defa tespit edildiği Trakya’da yaygınlığının belirlenmesi Türkiye’deki yüksek genetik varyasyonun kökeninin ortaya konması ve Türkiye’de PPV epidemiyolojisinin anlaşılması bakımından önemli olacaktır. Bu çalışma kapsamında Trakya bölgesinde 45 yerleşim yeri ev bahçeleri incelenmiş, toplamda 1105 sert çekirdekli meyve ağacında PPV belirtileri incelenmiş, 17 yerleşim yerinde 339 (%30) ağaçta belirti tespit edilmiştir. On yedi yerleşim bölgesinden 213 erik, 193 kayısı ve 30 şeftali olmak üzere toplamda 436 örnek öncelikle DASI-ELISA ve RT-PCR yöntemleri ile test edilmiştir. Öncelikle başarılı bir cDNA oluşturmak için üç rutin primer çalışılmış [random hekzamer, dizi özgün ve Oligo (dT)23], üç primer içinde Oligo (dT)23 primeri ile kurulan cDNA kütüphanelerinin beklenen bantları başarı ile ürettiği belirlenmiştir. Serolojik ve moleküler testler sonucunda toplamda 353 örnekte (%81) virüsün varlığı belirlenmiştir. Yüz yetmiş altı erik (%83), 156 kayısı (%81) ve 21 adet şeftali (%70) örneği pozitif bulunmuştur. Belirti gösteren badem, kiraz ve vişne ağacına rastlanmamıştır. Yapılan çalışma Trakya bölgesi PPV yaygınlığını göstermekte olup bu bölgeden sert çekirdekli meyvelerden bitki materyali transferine dikkat edilmesi gerektiğini işaret etmektedir. Bu örnekler üzerine yapılacak ırk tayini ve genom dizileme çalışmaları, PPV’nin Türkiye’ye Trakya bölgesinden yayılıp yayılmadığı konusunda bilgi verecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 955
Bitki Koruma Bülteni