Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Talas Çeşmeleri
2022
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Su, insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli unsurlardan biridir. Yaşamı sürdürebilme ihtiyacı tarih boyunca,  insanoğlunun su kaynakları yakınlarına yerleşmesine neden olmuştur. Türk mimarisinde sokak dokusu içerisindeki en küçük yapılardan biri olan çeşme,  sosyal yasamdaki yeri ve fonksiyonuyla mimarlık tarihi içerisindeki önemini sürekli korumuştur. Çeşmeler hayır amaçlı yapıldıkları gibi, aynı zamanda dönemin mimari üsluplarını taşıyan, meydanları süsleyen, sesi ve görüntüsü ile estetik değer taşıyan, halkın su ihtiyacını karşılayan sanat eserleridir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte hızlı gelişen kentleşme ve evlere şebeke suyunun gelmesiyle önemini yitirmiştir. İnsanların temel ihtiyaçlarından biri olan su ihtiyacını karşılayan çeşme yapılarının bazıları günümüzde yol yapım çalışmaları ve kentleşmeden dolayı yok olmuş, bazıları da bakımsız ve yok olma tehlikesi altındadır. İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kayseri ilinin güneydoğusunda yer alan ilçesi Talas, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu çalışmada Kayseri’nin Talas ilçesinde yer alan altı adet çeşme kronolojik olarak incelenmiştir. Tamamı 19.yüzyıl sonu ve 20.yüzyıl başına tarihlendirilen çeşmeler bağımlı, tek cepheli ve tek kemerli olarak inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan çeşmelerden dördü yuvarlak kemerli, ikisi ise kemersizdir. İncelenen çeşmelerin kitabeleri dayanıklı bir malzeme olan beyaz mermer üzerine yazılmıştır. Kitabesi bulunmayan bir çeşme ise kaynaklardan ve benzerlerinden yararlanılarak tarihlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı, Talas çeşmelerini belgelemek ve çeşmelerin hem kendi içindeki gelişimini hem de Türk çeşme mimarisindeki yerini belirlemeye çalışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Talas Çeşmeleri
2022
Yazar:  
Özet:

Water is one of the most important elements humanity needs to survive. The need to be able to survive throughout history has caused mankind to settle near the water resources. The fountain, one of the smallest structures in the street tissue in Turkish architecture, has continually preserved its importance in the architecture history with its place and function in social law. As the fountains are made for good purposes, they are art works that carry the architectural styles of the time, decorate the squares, carry the aesthetic value of their sound and image, and meet the water needs of the people. With the period of the Republic, the rapid development of urbanization and the arrival of the network water to the houses has lost its importance. Some of the fountain structures that meet the water needs, one of the basic needs of humans, have nowadays been destroyed due to road construction and urbanization, and some are underway and at risk of extinction. Talas, located in the south-eastern part of the Kayseri province, located in the inner Anadolu region, has hosted many civilizations throughout history. In this study, six fonts located in the Talas district of Kayseri have been chronologically studied. The entire rivers dated the late 19th century and the 20th century were dependent, built with one front and one belt. Four of the rivers that reached today are round belted, and both are without belt. The books of the examined rivers are written on a white marble, which is a resilient material. A book that has not been published, has been used by sources and similar sources. The purpose of our study is to document the Talas rivers and to try to determine the development of the rivers both within themselves and their place in the Turkish river architecture.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 663
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences