Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 36
 İndirme 5
Kadın Eğitiminin Ekonomik Büyümedeki Rolü: Türkiye Örneği
2011
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eğitim, ekonomik gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ülkelerin hiçbiri eğitimi görmezden gelerek ekonomik kalkınmayıbaşaramamaktadır. Eğitim insanların refahıve yaşam şartlarınıbireysel ya da toplumsal olarak sosyal faydalarınıarttırarak geliştirmekte, insanların yeteneklerini, becerilerini, yaratıcılıklarını, verimliliklerini, hayal gücünü, bilgilerini ve aynızamanda teknolojik gelişmeleri artırır. Tüm bu kritik noktalar sonucunda, eğitimin toplumun refah düzeyinin arttırarak Türkiye’de hem sosyal hem de ekonomik ilerleme üzerinde önemli etkisi bulunmaktadır ve karşılaşılan birçok eğitim reformlarıile öğrenim gelişimi için gerekli özellikler ve problemler kadın bakışaçısıyla incelenmektedir. Bu çalışma insan sermayesi kuramıalanında kısa bir bakışniteliğindedir. Aynızamanda ekonomik büyüme, GSMH, okuma-yazma, doğurganlık ve kadınların işgücüne katılım üzerinde eğitimin rolü incelenmektedir. Literatürün eleştirisel bir değerlendirmesinde eğitimin, insan sermayesinin bir belirleyicisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma Türkiye’de yapılan birçok eğitim reformlarıile eğitim gelişimi için istenilen özellikleri ve kadınların karşılaştıklarıproblemleri incelemektedir. İnsan sermayesi kuramıile birlikte ekonomik kalkınma, GSYIH, okuma-yazma, doğurganlık ve işgücüne katılım oranıüzerinde eğitimin rolünü vurgulamaktadır. Eğitimin insan sermayesinin bir belirleyicisi olduğu Zaman serisi kullanılarak değişkenler yardımıyla açıklanmıştır. Beşeri sermaye olarak eğitimin yaşam standartlarınıve ekonomik büyümeyi Türkiye'de bir toplum olarak nasıl etkilediği konusunda teorik ve ampirik literatüre burada özellikle yer verilmektedir. Yapılan analiz neticesinde kadınların eğitim düzeyi arttıkça, doğurganlık oranının düşeceği ve ekonomik büyümenin artacağıgözlemlenmiştir. Sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasıiçin, Türkiye’de kadın eğitimine önem vermek gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.596
2023 Impact/Etki : 0.3
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi