Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
Tanrı’nın Doğa’yla ve Doğa’nın Tanrı’yla Kuşatılması: Mevzi Savaşında Spinoza ve Berkeley’in Kritik Müdahaleleri Üzerine Bir Derinleşme
2021
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Felsefe araştırmalarında gerek Spinoza’yı ve gerekse Berkeley’i sıklıkla Descartes, Leibniz, Locke, Hume ve benzeri düşünürlerle uyum veya karşıtlık içinde düşünme eğilimine rastlanır. Bu isimlerin neredeyse hepsinin aynı dönemin kavramları ışığında bir söylem geliştirdikleri dikkate alındığında, birlikte-düşünülmelerinin haklılığı şüphesiz tartışılamazdır. Literatürdeki karşılaştırmalarda özel olarak Spinoza ile Berkeley’i birlikte-düşünmeye daha az eğilinmesi, en yalın ifadeyle, düşündürücüdür. Oysa modern dönemde felsefenin istikametinin belirlenmesini motive eden “gerilim”i en yüksek düzeyde dert edinmiş olan bu iki düşünürün birlikte-değerlendirilmesi, sorunu esası itibariyle kavramak bakımından elzem görünmektedir. Gerilimi doğuran sorun, özelde felsefe ve din kavşağında ‘nasıl ya da hangi ilkelere göre yaşamak gerektiği’ konusunda yürünebilir bir yol açma çabasında esasen gizlidir. Bu makalede modern dönemde genel olarak din, bilim ve felsefe kavşağında yaşanan krize (en) kritik felsefi müdahalelerin Spinoza ve Berkeley’in verdiği ‘mevzi savaşı’nda yapıldığı ileri sürülmektedir. Bunun için öncelikle modern dönemde, özellikle 16. ve 17. yüzyılda üzerine düşünülen ve aynı zamanda düşünmenin kendisini belirleyen kavramlar ışığında ‘Spinoza’nın manevrası’nda derinleşmeye çalışacağım: Buradaki müdahale Spinoza’nın Deus, sive Natura ifadesiyle ‘Extensio’ (Yayılım) kavramı özelinde gerçekleşen bir ‘dönüşüm’ün formülasyonudur. İkinci olarak, mevcut söz dağarcığı ufkuyla, Berkeley’in esse est percipi formülasyonunda ‘Madde’ kavramı özelinde ide’yi şey’leştirmek suretiyle yaptığı kritik felsefi müdahaleyi ortaya koymaya çalışacağım. Ve son olarak, dönemin krizi karşısında şekillenmiş olan bu iki kritik müdahalenin gerekçelerini ya da motivasyonlarını belirleyen genel olarak din, bilim ve felsefe arasındaki gerilimli ilişki bağlamını metin içerisinde kurmayı deneyeceğim.

Anahtar Kelimeler:

The Enclosure of God with Nature and the Enclosure of Nature with God: A Deepening of the Critical Interventions of Spinoza and Berkeley in the Temple War
2021
Yazar:  
Özet:

In philosophical research, either Spinoza and, if necessary, Berkeley often tend to think in harmony or contradiction with Descartes, Leibniz, Locke, Hume and others. Considering that almost all of these names have developed a speech in the light of the concepts of the same period, the righteousness of their co-thoughts is undoubtedly untold. In literature comparisons, Spinoza and Berkeley are less inclined to think together, in the simplest way, it is thoughtful. However, the co-evaluation of these two thinkers, who have worried at the highest level of the "tension" that motivates the determination of the stability of philosophy in the modern era, appears to be essential in terms of understanding the problem in essence. The problem that generates tensions is essentially hidden in the attempt to lead a pathway, in the crossroads of philosophy and religion, on how and according to what principles it should be living. In this article it is stated that the crisis (the most) critical philosophical interventions that occurred at the crossroads of religion, science and philosophy in the modern era in general were carried out in the 'Mevzi War' by Spinoza and Berkeley. For this, I will first try to deepen in the 'Spinoza's maneuver in the light of the concepts that were thought about, especially in the 16th and 17th centuries, and that also determined the mind: the intervention here is the formulation of a 'transition' that takes place in the particular sense of the concept of 'Extensio' (Program) by Spinoza's Deus, sive Natura. Secondly, I will try to reveal the critical philosophical interference that Berkeley has made in his essay est percipi formulation, in the context of the concept of ‘Made’, by making the idea a thing. And finally, I will try to establish in the text the tensive relationship between religion, science and philosophy in general, which determines the reasons or motivations of these two critical interventions that have been formed in the face of the crisis of the time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 852
Beytulhikme An International Journal of Philosophy