Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Obstetrik Şiddet Perspektifinden İntrapartum Bakımda Kanıta Dayalı Uygulamalar
2023
Dergi:  
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obstetrik şiddet kavramına dikkat çekmek, ebelerin doğum eylemindeki obstetrik şiddete yönelik farkındalığını arttırmak ve doğum eyleminde rutin olarak yapılan ve kanıta dayalı olmayan uygulamaları obstetrik şiddet perspektifinden ele almaktır. Gereç ve Yöntem: Bu derleme makale Cochrane Library, Google Scholar, Pubmed/Medline arama motorları kullanılarak güncel literatür doğrultusunda hazırlanmıştır. Bulgular: Obstetrik şiddetin yaygınlığı ülkeye, kullanılan araç ve yönteme, obstetrik şiddetin tanımına, tipine ve doğumun yapıldığı yere bağlı olarak %15-91 arasında değişmektedir. Maternal bakımın sürekliliğinde “Çok erken-çok fazla”, rutin olarak uygulandığında veya aşırı kullanıldığında zararlı olabilecek müdahalelerin kullanımının yanı sıra kanıta dayalı olmayan müdahalelerin gereksiz kullanımına yol açmaktadır. Obstetrik ortamlarda çalışan ebeler, daha fazla müdahaleye maruz kalmakta ve bu da düşük riskli olan kadınların, yüksek riskli olarak algılanmasına neden olmaktadır. Böylece maternal bakımın sağlayıcısı olan ebeler, hastane ortamında müdahaleleri giderek daha fazla normalleştirmektedirler. Sonuç: Doğumların medikalleşmesiyle rutin olarak yapılan tıbbi müdahale ve uygulamaların birçoğunu WHO önermemektedir. Düşük riskli gebelik ve doğumlarda, doğum eyleminin fizyolojisini korumak amacıyla müdahaleler en aza indirgenmeli, sadece gerektiğinde kullanılmalıdır. Ayrıca ebeler, yapılan birçok müdahale öncesinde, kadınları bilgilendirmeli ve bilgilendirilmiş onamları alınmalıdır. Bir kadın hakları savunucusu olan ebeler, tüm kadınlara doğru ve yeterli bakımı doğru zamanda vermeli, kanıta dayalı, eşit ve saygılı bakım almasını sağlamalıdır. Ebelerin ebeliği teşvik ettiği ve ebelerin olduğu ebelik ortamlarının güçlendirilmesi, doğumların insancıllaştırılmasını sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi