Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 298
 İndirme 43
 Sesli Dinleme 2
NUTUK VE İSTİKLAL HARBİMİZİN ESASLARI ADLI ESERLERE GÖRE MİLLİ MÜCADELEMİZİN HAZIRLIK DÖNEMİ’NE BAKIŞ (1919-1920 ARASI DÖNEM)
2018
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

XIX. yüzyıl üç kıtada hüküm sürmekte olan cihan devleti Osmanlı İmparatorluğu için ayrılıkların, parçalanmaların ve yeni oluşumların yüzyılı olacaktır. 1908 yılında II. Meşrutiyet ile tohumları atılan bu ayrılıklar, parçalanmalar ve yeni oluşumlar süreci, 1911-1912 Trablusgarp Savaşı ile Kuzey Afrika’da yeşermekte, 1911-1913 Balkan Savaşları ile Balkanlarda olgunlaşıp, 1914-1918 yılları arasındaki I. Cihan Harbinde ise meyvelerini vermekteydi. Koskoca İmparatorluk bu sürece göğüs germeye kalkışmış ancak çeşitli nedenler ile bunu başaramamıştır. Nihayetinde küllerinden yeniden milli bir devlet kurarak doğan Osmanlı’nın Anadolu coğrafyasındaki bakiyeleri yani Türkler 1919-1923 yılları arasında milli bir mücadeleye girişmiş ve 29 Ekim 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurarak her daim var olabileceklerini ispat etmeyi başarmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Millî Mücadele döneminin çok büyük yeri ve önemi vardır. Yeni Türk devletinin temeli bu dönemde atılmıştır. Bu nedenle Millî Mücadele'nin hangi şartlar altında cereyan ettiği ve kimlere karşı, hangi fedakârlıklarla yapıldığının bilinmesi ve ortaya konulması ehemmiyet taşımaktadır. Son yıllarda bu konuda bir çok monografik ve biyografik çalışma yapılmıştır. Bir bütünü iyi değerlendirebilmek için de bu tür çalışmaların varlığı büyük yarar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı; bu ispatın yaşandığı sürecin 1919-1920 arası dönemi hakkında, söz konusu tarihleri bilfil canlı olarak yaşamış iki şahsiyetin ki M. Kemal Atatürk’ün Nutuk ve Kazım Karabekir’in ise İstiklal Harbimizin Esasları adlı eserlerindeki söylemlerinin analizleri ışığında dönemin diğer birincil el kaynakları sayılan hatıratları eşliğinde değerlendirmektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.311
2023 Impact/Etki : 0.026
Route Education and Social Science Journal