Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
Genetik Algoritma İle Baskı Devre Yerleşim Optimizasyonu
2018
Dergi:  
Teknik Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sayısal optimizasyon yöntemlerinden olan genetik algoritmalar, geleneksel yöntemlerle, çözümü zor veya neredeyse imkansız olan problemlerin çözümü için kullanılan ve kısa zamanda kabul edilebilir sonuçlar veren tekniklerden biridir. Elektronik cihaz tasarımında; cihazın kapladığı alan, elektronik devre elemanlarının çalışma esnasında birbirlerini etkilemesi, elemanların aşırı ısınması, devrelerin ağırlığı, devre yoğunluğu, maliyeti vb. üzerinde çalışılan konulardır. Bu çalışmada; elektronik cihazlarda karşılaşılan üretim kaynaklı sorunlardan biri olan elektronik devre elemanlarının yerleşiminin optimizasyonu için genetik algoritma kullanılmıştır. Elektronik devre kartları (baskı devre) üzerindeki eleman yerleşimleri, devredeki eleman sayısına ve elemanların özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Yapılan çalışmada devre elemanı yerleşim işlemi; elemanların sıcaklık değerleri, boyut ve bacak sayılarına göre optimize edilerek gerçekleştirilmiştir. Optimize işlemi için genetik algoritma kullanılmıştır. Genetik algoritmanın uygunluk fonksiyonu, elektronik devre kartı (baskı devre) üzerindeki devre elemanlarının yerleşimi sonrasında kartın boyutları en az alanı kapsayacak biçimde oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, önerilen baskı devre boyutlarının daha önceden bilinen programların önerdiği devre boyutlarına göre küçüldüğü görülmüştür. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Teknik Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 254
Atıf : 876
2023 Impact/Etki : 0.2
Teknik Bilimler Dergisi