Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Yapay Zekâ ile Kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve Karaçam (Pinus nigra Arnold.) Ağaçlarında Üst Boy Tahmini
2021
Dergi:  
Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kızılçam ve karaçam Türkiye için ekonomik ve ekolojik olarak yüksek öneme sahip asli orman ağacı türleridir. Üst boy yetişme ortamının verimliliğini belirlemek için kullanılan önemli parametrelerden biridir. Gerçekleştirilen bu çalışmada karaçam ve kızılçam türünde üst boyun göğüs çapı ve ağaç yaşı parametreleriyle tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte göğüs çapından ağaç boyu tahmininde sıklıkla kullanılan regresyon analizi ile bir tür yapay zekâ uygulaması olan Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemiyle elde edilen sonuçların kıyaslanması da hedeflenmektedir. İleri Beslemeli-Geri Yayımlı YSA ile eğitilen ağın tahmini ile gerçek üst boy değerleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde karaçamın 1 girdili modeli için R2 değeri 0,25 olarak, 2 girdili modeli için R2 değeri 0,72 olarak belirlenmiştir. Kızılçam için oluşturulan 1 girdili model için R2 değeri 0,28 olarak, 2 girdili modeli için R2 değeri 0,41 olarak belirlenmiştir. Kızılçama ait en iyi YSA modelinin başarısının (R2 = 0,41) regresyon analizi ile tahmin edilen üst boy modelinin başarısına (R2 = 0,11) göre daha başarılı olduğu görülmektedir. Benzer şekilde karaçama ait en iyi YSA modelinin başarısının (R2 = 0,72) regresyon analizi ile tahmin edilen üst boy modelinin başarısına (R2 = 0,37) göre daha başarılı olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Upper Height Prediction In Turkish Red Pine (pinus Brutia Ten.) and Black Pine (pinus Nigra Arnold.) With Artificial Intelligence
2021
Yazar:  
Özet:

Turkish red pine and larch forests are essential tree species with high economic and ecological importance for Turkey. Upper height which is one of the important parameters used to determine the site productivity of forests. In this study, it was aimed to estimate the breast height diameter and tree age parameters in larch and Turkish red pine. In addition, it is aimed to compare the results obtained by the regression analysis, which is frequently used in estimating upper height from breast height diameter, and Artificial Neural Networks (ANN) method, which is a kind of artificial intelligence application. When the relationships between the estimated and actual upper height values of the neural network trained with Feed Forward-Backpropagation ANN, R2 value was determined as 0.25 for the 1-input model of the larch, and the R2 value for the 2-input model was determined as 0.72. The R2 value was determined as 0.28 for the 1-input model created for Turkish red pine, and the R2 value was determined as 0.41 for the 2-input model. It is seen that the success of the best ANN model of Turkish red pine (R2 = 0.41) is more successful than the upper height model (R2 = 0.11) estimated by regression model. Similarly, it is seen that the success of the best ANN model of larch (R2 = 0.72) is more successful than the upper height model (R2 = 0.37) estimated by regression model.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 351
Atıf : 243
2023 Impact/Etki : 0.211
Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi