Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 7
İLHANLILARIN ANADOLU’DA KURDUĞU VERGİ NİZAMI VE BÖLGE HALKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME
2020
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Moğol işgali, Türkistan, Doğu Avrupa, İran ve Azerbaycan’da olduğu gibi Anadolu’da da büyük bir tahribata sebep olmuştu. Yoğun savaşlar sebebiyle bölge ahalisi başka yerlere göç ettiğinden yerleşim yerleri ıssızlaşmış, dolayısıyla üretim durma noktasına gelmişti. İran’a gelişiyle merkezi bir devlet tesis eden Hülegü, yalnızca askeri güçle bölgede tutunamayacağının farkındaydı. Her şeyden evvel bu yerlerin onarılması, yeniden can ve mal güvenliğinin sağlanması, yüksek bir idari mekanizmanın hayata geçirilmesi gerekiyordu. O sebeple Hülegü, tahribata uğrayan bölgelerin hızla inşa edilmesine başladı. Harap şehirlerin onarılmasının yanı sıra yeni şehirler de inşa edildi. İlk ilhanlı parası bu dönemde bastırılmasına rağmen, bilhassa Anadolu’da düzenli bir vergi düzeni kurulamadı. Anadolu’da düzenli bir iktisadi teşkilattan söz edebilmek için Abaka dönemini beklemek gerekmiştir. Zira 1277 Elbistan hezimeti bu manada önemli bir dönüm noktası olmuştur. Güneyde Memlüklerin, kuzeyde ise Altın Orda’nın sürekli yayılmacı siyaseti Anadolu’nun doğrudan yönetilmesi mecburiyetini kaçınılmaz kılmıştır. Bu sebeple Anadolu’nun gelirlerini Moğol mali sistemine göre yeniden düzenlemek için, “İstîfâ-i Memâlik-i Rûm” adıyla bir makam teşkil edilmiştir. Ancak Geyhatu ve Argun zamanında aşırı harcamalar ve yanlış iktisadi politikaların faturası halka kesilmiş ve toplanan ağır vergiler Anadolu halkını perişan etmiştir. Gazan Han’ın reformları vergi toplama konusunda belli bir düzen getirmesine rağmen, vergi tahsildarlarının suiistimalleri artarak devam etti. Bu da nüfusun çevre bölgelere dağılmasına ve dolayısıyla üretimin sekteye uğramaına sebep oldu. Netice itibariyle yapılan tüm reformlara ve alınan tüm tedbirlere rağmen Anadolu’nun vergi gelirleri, Moğol işgali öncesindeki miktarın yarısını dahi bulamadı.

Anahtar Kelimeler:

No assessment of the tax rate established by the gods in Anatolia and the impact on the population of the region
2020
Yazar:  
Özet:

The Mongol occupation, like in Turkistan, Eastern Europe, Iran and Azerbaijan, has caused a major destruction in Anatolia. Due to intense wars, the region's capacity migrated to other places, and the settlements were destroyed, and therefore the production came to a stop point. He was aware of the arrival of a central state in Iran that he could not be held in the region only with military forces. First of all, the repair of these places, the restoration of life and property security, the implementation of a high administrative mechanism was necessary. This has led to the rapid construction of the distressed areas. In addition to the construction of new cities, new cities were built. Although the first divine currency was suppressed during this period, a regular tax arrangement was not established in Anadolu. It was necessary to wait for the Abaka period to be able to speak of a regular economic organization in Anadolu. Zira 1277 Elbistan has been a major turnpoint in this man. The continuous spreading policy of the Southern and the Northern Golden Orda has made the mandatory direct administration of Anadolu inevitable. Therefore, an authority named "Istifa-i Memâlik-i Rûm" was formed to reorganize the income of Anadolu according to the Mongol financial system. But in the time of Geyhatu and Argun, excess expenditures and the bill of the wrong economic policies were cut by the public and heavy taxes collected destroyed the Anadolu people. Although Gazan Han's reforms brought a certain order on tax collection, tax allocations continued to increase. This also led to the dispersion of the population into the surrounding areas and, therefore, the production into the sects. Despite all the reforms and all the measures taken, Anadolu’s tax revenues did not find even half of the amount before the Mongol occupation.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 572
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları