Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 5
Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu ID (ÇÖZGER) Almak İçin Başvuran Hastaların Klinik Özellikleri, Eş Tanılarının İncelenmesi, Yeni Değişen ÇÖZGER Yönetmeliğine Göre Aldıkları Tanı ve Özür Oranlarının Eski Tanı ve Özür Oranları ile Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada ÇÖZGER için hastanemize başvuran hastaların klinik özellikleri, eş tanılarının incelenmesi ve yeni değişen ÇÖZGER yönetmeliğine göre aldıkları tanı ve özür oranlarının, eski tanı ve özür oranlarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 1 Mart-1 Eylül 2019 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kuruluna başvurarak ÇÖZGER hekimince çocuk psikiyatrisine yönlendirilen tüm olgular retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 1061 olgu alınmıştır. Bunların % 32.7’si (n=347) kız, %67.3’ü (n=714) erkektir. Yaş ortalaması 8 ± 4’tür. Çocuk psikiyatrisi biriminden en çok alınan tanı özgül öğrenme bozukluğu (ÖÖB) (%27) olarak saptanmış, onu hafif düzeyde bilişsel gelişmede gecikme (BGG) (%18.2) takip etmiştir. Ek tanı 271 olguda (%25.5) saptanmıştır. En sık fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden ek tanıya rastlanmıştır. Toplam 526 kişinin geçmiş sağlık kurulu raporunda çocuk psikiyatri bölümünden tanısı olduğu görülmüştür. En sık karşılaşılan eski tanı hafif düzeyde BGG (%29.6)’dir. Geçmiş raporlarında otizm spektrum bozukluğu ve orta düzeyde BGG tanısı alan hastaların yeni yönetmeliğe göre aldıkları tanılara karşılık gelen özür oranlarının yükseldiği görülmüştür. Tanı alan hastalara önerilen özel gereksinim alanları sırasıyla çocuk ve genç psikiyatrisi alanı %41.1 (n=436), bilişsel gelişim alanı %40.5 (n=430), dil-konuşma-iletişim gelişimi alanı %25.4 (n=269) olarak belirlenmiştir. Üç alan da çocuk psikiyatri birimince değerlendirilmiştir. Klinik değerlendirme ardından çocuk psikiyatrisi bölümünden tanı almayan olguların oranı %7.78 (n=40) olarak bulunmuştur. Sonuç: Sağlık kuruluna özel gereksinimleri sebebiyle rapor almak için başvuran hastaların değerlendirmesinde tüm psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi bilişsel gelişim alanında da çocuk psikiyatristi tarafından yapılan değerlendirme kritik önem taşımaktadır. Çalışmamızın ÇÖZGER yönetmeliğinde yapılacak güncelleme ve düzeltme önerileri açısından önemli bir adım olacağını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Special Requirements Report for Children ID (SOLVES) Clinical characteristics of patients seeking to get, examination of their diagnoses, comparison of their diagnoses and apologies according to the new Changing Solution Rules with their previous diagnoses and apologies
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to compare the clinical characteristics of the patients who apply to our hospital for SOLUTION, the study of their diagnoses and the diagnoses and disadvantages they receive according to the newly modified SOLUTION regulations, with the previous diagnoses and disadvantages. Method: From 1 March to 1 September 2019, the Health Council of the Law Sultan Suleyman Education and Research Hospital has addressed all incidents directed to the child psychiatry by the Solution Doctor. The study has 1061 findings. Of these, 32.7 percent (n=347) are girls and 67.3 percent (n=714) are men. The average age is 8 ± 4. The most received diagnosis from the child psychiatric unit was identified as a personal learning disorder (27%), followed by a slight level of cognitive development delay (BGG) (18.2%). Additional diagnosis was found in 271 cases (25.5%). The most common diagnosis is from the physical therapy and rehabilitation department. A total of 526 people were diagnosed in the child psychiatric department in a previous health council report. The most common old diagnosis is BGG (29.6%) at a mild level. In past reports, patients with autism spectrum disorder and BGG diagnosis at a medium level have seen an increase in apology rates in response to the diagnosis they received according to the new regulation. The special needs recommended for the diagnosed patients were identified as 41.1 % (n=436), 40.5 % (n=430), and 25.4 % (n=269) of language-speaking-communication development. Three children are considered psychiatric. Following the clinical assessment, the percentage of undiagnosed incidents from the children’s psychiatric department was 7.78% (n=40). Result: The assessment by the child psychiatrist in the field of cognitive development, as well as in all psychiatric disorders, is of critical importance in the assessment of patients seeking to report to the health council due to their special needs. We believe that our work will be an important step in terms of updates and corrections to be made in the Solution Regulations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
150/222

İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi