Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
G7 Grubu Ülkelerin Bütçe Şeffaflığı Performanslarının Analizi: MEREC Tabanlı PIV Yöntemi İle Bir Uygulama
2023
Dergi:  
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özellikle büyük ekonomilerin bütçe şeffaflığına ilişkin stratejileri ve faaliyetleri küresel ekonomiyi etkileyebilmektedir. Dolayısıyla büyük ekonomilerin bütçe şeffaflığı kabiliyetlerinin analizi büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda araştırmada dünyanın en büyük ekonomilerine sahip olan G7 ülkelerinin bütçe şeffaflığı performanslarının ölçümü 2017, 2019 ve 2021 yıllarına ait Şeffaf Bütçe Endeksi (Open Budget Index-OBI) raporlarına ait verileri ile MEREC tabanlı PIV çok kriterli karar yöntemi (ÇKKV) ile sağlanmıştır. Bulgulara göre ilk olarak MEREC yöntemi kapsamında ülkelerin bütçe şeffaflığı açısından en önemli yılın 2019 yılı olduğu gözlenmiştir. İkinci olarak ise MEREC tabanlı PIV yöntemi ile ülkelerin bütçe şeffaflığı performansları İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Japonya ve Kanada olarak sıralanmıştır. Bunun yanında, Japonya ve Kanada’nın diğer ülkelere göre bütçe şeffaflığı performanslarının daha az ve ortalama bütçe şeffaflığı performans değerinden düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre, özellikle Japonya ve Kanada’nın küresel ekonomiye katkılarının daha fazla olması için bütçe şeffaflığı performanslarını artırmaları gerektiği değerlendirilmiştir. Üçüncü olarak ise yöntem açısından duyarlılık ve korelâsyon analizlerine göre ülkelerin bütçe şeffaflığı performanslarının OBI kapsamında MEREC tabanlı PIV yöntemine göre ölçülebileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Budget Transparency Performances Of G7 Group Countries: An Application With Merec-based Piv Method
2023
Yazar:  
Özet:

In particular, strategies and activities of major economies regarding budget transparency can affect global economy. Therefore, analysis of budget transparency capabilities of large economies is of great importance. In this context, budget transparency performances of G7 countries, which have the world's largest economies, were measured in research with data of Open Budget Index (OBI) reports for years 2017, 2019 and 2021, and MEREC-based PIV multi-criteria decision method (MCDM). According to findings, it was observed that the most important year in terms of budget transparency of countries within scope of MEREC method was 2019. Secondly, with MEREC-based PIV method, budget transparency performances of countries were listed as Italy, England, France, Germany, USA, Japan and Canada. In addition, it has been observed that budget transparency performance of Japan and Canada is lower and lower than average budget transparency performance value compared to other countries. According to these results, it was evaluated that especially Japan and Canada should increase their budget transparency performances to contribute more to global economy. Thirdly, according to sensitivity and correlation analyzes in terms of method, it was concluded that budget transparency performances of countries can be measured according to t MEREC-based PIV method within scope of OBI.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 360
Atıf : 2.353
2023 Impact/Etki : 0.634
Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi