Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
ST Segment Yükselmeli Miyokart Enfarktüslü Hastalarda Aortik Sertliğin Primer Perkütan Koroner Girişim Sonrasında Elektrokardiyografik Reperfüzyon Üzerine Etkisi
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ST Segment Yükselmeli Miyokart Enfarktüslü Hastalarda Aortik Sertliğin Primer Perkütan Koroner Girişim Sonrasında Elektrokardiyografik Reperfüzyon Üzerine Etkisi Amaç: Aortik sertlik iyi bilinen bir vasküler yaşlanma göstergesidir ve koroner ateroskleroz ile ilişkisi de bilinmektedir. Ancak aortik sertliğin miyokart enfarktüsü sonrası sol ventrikül fonksiyonları üzerine etkisi hakkında elimizde yeterli bilgi yoktur. Bu çalışmamızda aortik sertliğin, ST eleve miyokart enfarktüsünde (STEMI) primer perkütan koroner girişim(PKG) sonrası elektrokardiyografik reperfüzyon ve enfarkt genişliği üzerine etkisini incelemeyi planladık. Yöntem: STEMI tanısıyla PKG yapılan 253 hastanın başlangıçta ve işlemden hemen sonra çekilen EKG’lerinde total ST rezolüsyonuna bakılmıştır. Hastaların işlem sonrası 48-72. saatlerinde ekokardiyografileri yapılmış ve aortik çaplar ile arteriyel tansiyon ölçümleri kullanılarak aortik sertlik parametreleri elde edilmiştir. Ejeksiyon fraksiyon (EF) değerleri biplane modifiye simpson metodu ile ortalama alınarak saptanmıştır. Enfarkt alanı göstergesi olarak pik CK-MB değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda PKG sonrası elektrokardiyografik olarak başarılı reperfüzyon saptanan hastalarda aortik sertlik daha düşük (aortik strain için 14,5±3,7 vs 7,8±1,8 p=0,0001;aortik distensibilite için 7,4±3,0 vs 2,5±0,8 p=0,0001; aortik sertlik indeksi için 3,1±0,9 vs 7,2±2,4 p=0,0001; aortik elastik modülüs için 303±105 vs 863±321 p=0,0001) ve pik CK-MB değerleri daha düşük saptanmıştır (103,1±15,5 mg/dl vs 121,2±22,4mg/dl p<0,001). Ayrıca sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu da (SVEF) düşük aortik sertlikle ilişkili saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda, PKG uygulanan STEMİ hastalarında artmış aortik sertliğin, daha kötü elektrokardiyografik reperfüzyon ve daha büyük enfarkt alanları ile ilişkili olduğu belirlendi. Bu durum miyokart enfarktüsü sonrası yeniden yapılanma gelişiminde bir role sahip olabilir.  Anahtar kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, aortik sertlik, miyokart enfarktüsü, koroner reperfüzyon, elektrokardiyografi.

Anahtar Kelimeler:

ST Segment Increased Myocardial Infarct Patients Primary Percutaneous Coronary Hardness Effects on Electrocardiographic Reperfusion After Initiation
2019
Yazar:  
Özet:

ST Segment Increased Myocardial Infarct Patients Primary Percutaneous Coronary Injection Effect on Electrocardiographic Reperfusion Target: Aortic hardness is a well-known indicator of vascular aging and its relationship with coronary aterosclerosis is also known. However, we do not have sufficient information about the impact of aortic hardness on the left ventricular functions after myocardial infarction. In this study, we planned to study the impact of aortic hardness on the electrocardiographic reperfusion and enfarct width after primary percutaneous coronary initiation (PKG) in ST and myocardial infarction (STEMI). Method: The total ST resolution in the ECGs taken at the beginning and immediately after the procedure of 253 patients with STEMI diagnosed with PKG was considered. Patients were eco-cardiographed in 48-72 hours after the treatment and aortic hardness parameters were obtained using aortic diamonds and arterial pressure measurements. Ejection fraction (EF) values are determined by taking average by biplane modified Simpson method. The pic CK-MB values have been used as an infarction area indicator. Results: In our study, aortic hardness was lower in patients with electrocardiographically successful reperfusion after PKG (for aortic strain 14.5±3.7 vs. 7.8±1.8 p=0,0001;for aortic distensibility 7.4±3.0 vs. 2.5±0.8 p=0,0001; for aortic hardness index 3.1±0.9 vs. 7.2±2.4 p=0,0001; for aortic elastic modules 303±105 vs. 863±321 p=0,0001) and the pic CK-MB values were lower (103.1±15,5 mg/dl vs. 121.2±22.4 mg/dl<0,001). The left ventricular injection fraction (SVEF) has also been identified associated with low aortic hardness (p=0,001). Result: In our study, it was found that increased aortic hardness in STEMI patients applied to PKG was associated with worse electrocardiographic reperfusion and greater areas of heart attack. This condition may have a role in the development of reconstruction after myocardial infarction.  Keywords: Coronary Artery Disease, aortic hardness, myocardial infarction, coronary reperfusion, electrocardiography.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.188
2023 Impact/Etki : 0.036
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi