Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
HELLP sendromlu hastalarda umbilikal arter doppler incelemesinin perinatal sonuçlarla ilişkisi
2005
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç HELLP sendromlu hastalarda umbilikal arter doppler inceleme sonuçlarının, perinatal ve postnatal dönem fetal iyilik hali üzerine olan etkilerini belirlemektir. Yöntem Yetmiş yedi HELLP Sendromlu hasta retrospektif olarak incelendi. Doppler incelemesinde Sistol/Diastol (S/D) oranı ile diastolik akım yokluğu (DAY) ve ters akım (TA) varlığı durumları araştırıldı. Umbilikal arter doppler incelemesinde S/D 5 ve DAYTA olması durumunun perinatal mortaliteyi belirleyebilmesindeki sensitivite, spesivite, pozitif prediktif değer (PPD) ve negatif prediktif değeri (NPD) hesaplandı. Bulgular Sezaryen oranı %74 (57) idi. Sezaryen ile doğurtulanlardan 6 (%10.5)’sı obstetrik endikasyonlarla sezaryen olurken, geri kalanlarda endikasyonu fetal distress ve HELLP sendromuna bağlı maternal patolojiler oluşturmaktaydı. Toplam 77 hastanın 14’ünde (%18) takip sırasında perinatal kayıp gerçekleşti. Canlı doğan 63 bebekten 4 (%6.3)’ü postpartum dönemde kaybedildi. Umbilikal arter doppler S/D 5 olmasının perinatal mortalite riskini belirlemedeki sensitivitesi %85.7, spesivitesi %66.7, PPD’i %36.3 ve NPD’i %95.5 olarak saptandı. Sonuç HELLP sendromunun anne ve fetus açısından taşıdığı riskler göz önüne alındığında, bu gebelerde umbilikal arter doppler incelemesi hem perinatal mortalite riskinin belirlenmesi, hem de doğum zamanın planlanması için önemlidir. Normal umbilikal arter doppler akımı olması perinatal mortalitenin daha az olmasının göstergesi olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi