Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 6
Konvansiyonel İçme Suyu Arıtma Tesislerinde Doğal Organik Maddenin Moleküler Ağırlık Dağılımı ve Trihalometan Oluşumunun Özellikleri
2022
Dergi:  
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Zonguldak iline içme suyu sağlayan Ulutan içme suyu arıtma tesisi (USAT) ünitelerinden (Ham su, koagülasyon ve dezenfeksiyon) alın su numunelerinde bulunan doğal organik madde (DOM) karakteizasyonu ultrafiltrasyon (UF) tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. DOM fraksiyonlarının dağılımı UF prosesi ile toplam organik karbon (TOK) konsantrasyon değerleri esas alınarak karbon kütle dengesine göre yapılmıştır. USAT’de ham sudan dezenfeksiyon ünitelerinden alınan su numunelerinde UF prosesi ile karakterize edilmiş bütün organik fraksiyonlar arasında en fazla bulunan moleküler ağırlığı (MA) 1000 Da (1kDa)’dan daha küçük olan organik fraksiyonlar olduğu tespit edilmiştir. Ham sudan dezenfeksiyon ünitesine kadar 1kDa’dan küçük olan NOM fraksiyonlarının bulunma yüzdesi %54.26-%69.76 arasında yer almaktadır. Arıtma prosesi süresince, en yüksek giderim verimi koagülasyon adımında ve MA yüksek olan organik fraksiyonlarda meydana gelmiştir. Bu sonuç aynı zamanda koagülasyon prosesinde düşük MA sahip hidrofilik özellikteki fraksiyonların etkili bir şekilde giderilemediğini göstermektedir. Diğer yandan tüm organik fraksiyonlarda en düşük giderim verimi dezenfeksiyon prosesinde meydana gelmiştir. Klorlanmış ham su numunelerinde 168 saatlik reaksiyon süresinde en yüksek trihalometan oluşum potansiyeli (THMOP) miktarı (163.2 μg/L) MA 1kDa’dan küçük olan DOM fraksiyonlarda görülürken, sırası ile MA 1-3kDa olanlarda 15.3 μg/L, 3-5kDa olanlarda 12.6 μg/L ve MA 5kDa’dan büyük olan fraksiyonlarda ise 8.4 μg/L olarak ölçülmüştür. Bununla birlikte, DOM fraksiyonları arasında en yüksek spesifik trihalometan oluşum potansiyeli (STHMOP) konsantrasyonu (35.8 μg THMFP/ mg TOK) MA 1kDa’dan küçük olan fraksiyonlarda gözlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular UF tekniği ile DOM fraksiyonlarının tespit edilmesinin konvansiyonel içme suyu arıtma tesislerinin işletmesinde uygulanabilir bir strateji olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Characteristics Of Molecular Weight Distribution Of Natural Organic Matter and Trihalomethane Formation Properties In Conventional Drinking Water Treatment Processes
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, ultrafiltration (UF) technique was used for natural organic matter (NOM) characterization in water samples taken from Ulutan drinking water treatment plant (UWTP) units (raw water, coagulation and disinfection process) in Zonguldak. The distribution of NOM fractioation was performed the carbon mass balance of the UF processes according to the Total organic carbon (TOC) measurements. The NOM fraction with molecular weight (MW) <1000 Da (1 kDa) is the dominant fraction among all the fractionated water samples. Its percentage ranged from 54.29% to 69.76% between raw and disinfection processes stages in UWKP. During treatment process, higher MW fractions were removed more efficiently than MW< 1kDa, especialy coagulation step. This result showed that low molecular weight organics are relatively hydrophilic and not effectively removed by coagulation. Disinfection stage had limited effect on removing organic fractions. On the other hand, as the raw water samples was chlorinated, the highest trihalomethane formation potential (THMFP) was observed the fraction of < 1kDa as 163.2 μg/L during the reaction times of 168 hours and followed by 1-3kDa (15.3 μg/L), 3-5kDa (12.6 μg/L) and >5kDa (8.4 μg/L), respectively., The highest specific trihalomethane formation potential (STHMFP) concentration was determined MW<1kDa as 35.8 μg THMFP/ mg TOC. As a result, the findings of this study demonstrated that the deterrmination of NOM fractions with the UF technique may be an applicable strategy for operation of conventional drinking water treatment plants.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 461
Atıf : 906
2023 Impact/Etki : 0.042
Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi