User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 9
YÜKSEKÖĞRETİMDE HAVACILIK EĞİTİMİNİN YÖNETİM İLE İLGİLİ BÖLÜMLERDE MEVCUT DURUMUNUN İNCELENMESİ
2023
Journal:  
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na bağlı ''Havacılık Yönetimi'' ve ''Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği'' bölümlerine sahip üniversiteler, içerik analizi yöntemi ile çok boyutlu olarak incelenmiştir. Analize tabi tutulacak veriler, Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) aracılığıyla elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı “Havacılık Yönetimi” bölümü ve “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” programının güncel durumunu ortaya koymak, ulusal düzeyde bu alanların önemini göz önünde bulundurarak geleceğe yönelik öneriler sunmaktır.  Bu çalışma neticesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bağlı ''Havacılık Yönetimi'' ve ''Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği'' bölümlerine sahip üniversiteler; üniversite türü, şehir ve bölge, bölüm program türü (lisans/önlisans), bölüm akademik kadro yapısı, kontenjan sayısı, programa yerleşen öğrenci sayısı, kayıtlı öğrenci sayısı, eğitim dili boyutları olarak incelenmiştir. İnceleme neticesinde elde edilen bulgular kapsamlı şekilde sunulmuştur. Elde edilen bulgular ışığında, Türkiye’de devlet ve vakıf üniversitelerinde “Havacılık Yönetimi” ve “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” programlarına yer verildiği; verilen kontenjanların devlet üniversitelerinin ücretsiz programlarına ve vakıf üniversitelerinde burslu programlarına yerleşen öğrenci sayısının devlet üniversitelerinin ikinci öğretim ücretli programları ile vakıf üniversiteleri ücretli, %50 burslu ve %25 burslu programlarına yerleşen öğrenci sayısına oranla daha fazla olduğu; akademik kadroda doktor öğretim üyesi ve araştırma görevlisinin daha fazla olduğu; “Havacılık Yönetimi” bölümüne 5.012, “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” programına ise 6.415 öğrencinin kayıtlı olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular Türkiye’de bu iki bölüme yönelik talebin fazla olduğunu, devlet üniversitelerinde daha fazla öğrencinin eğitim aldığı, bölümlerin gelişim süreci doğrultusunda akademik kadro sayılarının yeterli olduğu, “Havacılık Yönetimi” bölümü ve “Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği” programına yönelik tanımlanan kontenjanlarda doluluk sağlandığı belirlenmiştir. Bu çalışma neticesinde, havacılık sektörünün gelişimine bağlı olarak bölümlere olan talebin sektördeki gelişmelerle paralellik gösterdiği ve bunun neticesinde sektördeki işletmelere nitelikli işgücü sağlanacağına yönelik eğitim sunulduğu görülmektedir.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.167
Cite : 2.691
2023 Impact : 0.172
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi