Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 1
Mor Çiçekli Ormangülünün (Rhododendron ponticum L.) günümüz ve gelecekteki iklim koşullarına göre yayılış alanlarının modellenmesi
2021
Dergi:  
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı mor çiçekli orman gülü Rhodendron ponticum L. 'nin maximum entropi algoritması kullanılarak günümüz ve gelecek potansiyel yayılış alanlarının iklim senaryolarına göre modellenmesidir. İki aşamalı olarak yürütülen bu çalışmanın birinci aşamasında R. ponticum L.’nin çalışma alanı (Türkiye, Gürcistan ve Rusya sınırları) içerisindeki yayılışını temsil eden örnek noktalara ait (presence data) veriler ve biyoklimatik değişkenler kullanılmıştır. Yüksek korelasyonu ve çoklu doğrusallığı önlemek amacıyla, Worldclim 2.1 versiyonu 2.5 dakika (yaklaşık 20 km2) konumsal çözünürlükteki 19 biyoklimatik değişken Pearson Korelasyon analizi yapılarak 8 değişkene indirgenmiştir. İkinci aşamada ise türün yayılış alanlarının iklim değişiminden nasıl etkileneceğini belirlemek için CMIP6 modellerinden olan CNRM-CM6-1 iklim değişikliği modeli kullanılmış, SSP2 4.5 ve SSP5 8.5’e senaryolarına göre 2041-2060 ve 2081-2100 periyotlarına ait potansiyel yayılış alanı MaxEnt 3.4.1 programı kullanılarak modellenmiştir. Ayrıca, tür için tahmin edilen günümüz ve gelecekteki potansiyel yayılış alanları arasındaki alansal ve konumsal farklar, değişim analizi ile ortaya konulmuştur. Sonuçta, R. ponticum L.’nin potansiyel yayılış alanlarına göre üretilen bilginin teoriden pratiğe dönüşmesindeki temel faydalar sürdürülebilir peyzaj yönetimi kapsamında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Modeling Of The Distribution Of Purple-flowered Rhododendron (rhododendron Ponticum L.) Under The Current and Future Climate Conditions
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to model the present and future potential distribution of Rhododendron ponticum L. species according to diverse climate scenarios using maximum entropy. Carried out in two stages, the present study utilized presence data representing natural distribution of R. ponticum L. species in Turkey, Georgia, and Russia. In the first stage, we determined variables of the climate models and focused on 19 bioclimatic variables (in 2.5 minute, or approximately 20 km2, spatial resolution in Wordclim version 2.1) obtained for presence data from sample points. In order to prevent from high correlation and multi-collinearity, bioclimatic variables were reduced to 8 variables by performing Pearson correlation analysis. In the second stage, CNRM-CM6-1 climate change model, which is one of the CMIP6 models, was used to determine how the distribution areas of the species will be affected by climate change. Within this scope, the potential distribution areas of the species under the SSP2 4.5 and SSP5 8.5 scenarios in the periods 2041-2060 and 2081-2100 were modelled by means of the MaxEnt 3.4.1 software. Furthermore, spatial differences between the present and future potential distribution of the species were assessed by change analysis. In conclusion, this study suggested using produced knowledge and transforming them from theory to practice for underpinning sustainable landscape management.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 478
Atıf : 950
2023 Impact/Etki : 0.354
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi