Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
ZEİGARNİK VE DİDEROT ETKİLERİNİN YENİ ÜRÜN ALIMINDA TÜKETİCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
2020
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tamamlanmayan işlerin/görevlerin tamamlanan işlere/görevlere nazaran iki kat daha fazla hatırlanma özelliğine sahip olduğunu belirten Zeigarnik (1927: 14)’e göre bireyler, tamamlanmamış bir işi/görevi sürekli hafızasının bir yerinde tutmakta ve tamamlama isteği duymaktadır. Pazarlamada, özellikle arkası yarın mantığına dayalı reklamlarda aslında bu etki aktifleştirilerek izleyicilerin, bir sonraki reklamı veya reklamın sonunu büyük bir merak ve istekle beklemesi arzulanmaktadır. İnsan doğası gereği, bu yarım kalmışlık duygusunun bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Fakat bireyler yarım kalan işlerini sadece tamamlamak değil aynı zamanda uyumlu bir şekilde tamamlamak istemektedirler. Eski ve yeni parçalar arasında bir uyum sağlama konusunda baskı oluşturan Diderot Etkisi ile sürekli satın alma ve tüketime yönelme eğilimi ortaya çıkmaktadır. Bireyler, reklamlarda, vitrinde, başkasında vs. gördüğü bir ürünü satın aldıklarında diğer parçalarla bütünlük sağlamak adına başka ihtiyaçlarının ortaya çıktığını fark etmekte ve bu yarım kalmışlığı uyumlu bir şekilde gidermek amacıyla tamamlayıcı yeni ürünlere yönelmektedirler. Bu yönelim -uyumlu şekilde tamamlama arzusu da- literatürde Diderot Bütünlüğü olarak ifade edilmektedir. Çalışma, tüketicilerin satın alma kararı verirken ne derece Diderot Etkisi ve Zeigarnik Etkisi altında karar aldıkları, bu kararlarının nasıl sonuçlandığı vs. gibi sorulara yanıt aramaktadır. Sosyal medya aracılığıyla uygulanan online anket ile elde edilen veriler SPSS 22 programıyla tasnif ve analiz edilmiştir. Çalışmada tüketicilerin, satın alma kararı verirken Diderot Etkisinden etkilenmedikleri, buna karşın Zeigarnik Etkisi altında kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The effects of ZIGARNIC and DIDEROT on consumers in the acquisition of new products
2020
Yazar:  
Özet:

According to Zeigarnik (1927: 14), unfinished tasks/tasks have twice more memory than completed tasks/tasks, individuals keep an unfinished tasks/tasks in a place of their constant memory and feel the desire to be completed. In marketing, especially in the back of the logic-based advertisements, it is desirable that the viewers, by activating this effect, will expect the end of the next advertisement or advertisement with great curiosity and desire. According to the human nature, this feeling of half-resistance must be removed in some way. But individuals want not only to complete their remaining half-work but also to complete in a harmonious way. With the Diderot Effect, which causes pressure to make a harmony between old and new parts, there is a constant tendency to purchase and consume. Individuals realize that when they buy a product they see in the ads, in the show, in others, etc. they realize that their other needs arise in order to ensure integrity with other parts, and they turn to complementary new products in order to resolve this half-lasting in a compatible way. This direction – the desire to comply in a proper way – is expressed in literature as Diderot Integrity. The study is looking for answers to questions such as how much consumers decide under the Diderot Effect and the Zeigarnik Effect when making the purchase decision, how these decisions result, etc. The data obtained by the online survey applied through social media has been classified and analyzed by the SPSS 22 program. The study found that consumers were not affected by the Diderot Effect while making a purchase decision, but remained under the Zeigarnik Effect.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.227
2023 Impact/Etki : 0.114
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi