Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 12
ÖRGÜTSEL SİNİZM VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR KAMU BANKASININ KONYA ŞUBELERİNDE ÖRNEK UYGULAMA
2016
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüz rekabet ortamında işletmelerin varlıklarını sürdürmeleri oldukça güçleşmiştir. Örgütlerin hayatta kalabilmeleri ve sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilmeleri için çalışan unsuruna verilen önem giderek artmaktadır. Çünkü işletmelerin taklit edilemeyen tek unsuru çalışanlarıdır. Bu nedenle çalışanların kurumuyla olan ilişkisi, kurumuna karşı göstermiş olduğu tavırlar daha fazla araştırma konusu yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık kavramları üzerinde durularak bunların birbiri ile olan ilişkisi incelenmeye çalışılacaktır. Örgütsel sinizm iş görenin çalışmış olduğu örgüte karşı negatif tutum sergilemesidir. Bireylerin örgütlerine karşı kızgınlık, inançsızlık, güvensizlik gibi duygular beslemeleri, negatif tutumlar, davranışlar sergilemeleri olarak ifade edilmektedir. Bu şekilde sinik duygu ve davranışlar içine giren iş görenler işletmelerin verimliliklerini önemli ölçüde etkileyecek, özellikle hizmet işletmelerinde müşterileri kaybetme gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilecektir. Bu çalışmada örgütsel sinizm bilişsel, duyuşsal ve davranışsal olmak üzere üç alt boyutta incelenmiştir. Örgütsel bağlılık ise iş görenin örgütün amaçlarına sıkı sıkıya bağlı olması, iş yerinde kalmak için çaba göstermesi, örgütü ile özdeşleşmesi gibi durumları ifade eden psikolojik bir durumdur. Örgütsel bağlılık duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık olmak üzere üç alt boyuttan oluşmaktadır. Rekabet arttıkça çalışanları elde tutmak giderek zorlaşmakta ve iş gören devir hızları rekabetle birlikte yükselmektedir. Bu nedenlerle örgütsel bağlılık kavramı günden güne daha da önem kazanmaya başlamış, işverenler çalışanlarını elde tutmak için çeşitli yollar aramak zorunda kalmışlardır. Bu çalışmanın amacı örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışma sonucunda elde edilecek bulguların alandaki eksikliğin giderilmesine katkı sağlayacağı, yazına ve pratik uygulamaya yönelik yararlı fikirler sunacağı düşünülmektedir. Çalışma ampirik bir araştırma niteliğindedir. Araştırmamızda veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma bir kamu bankasının Konya şubelerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık davranışı arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ortaya koyulmuştur. Çalışanların sinizm tutumları arttıkça örgütsel bağlılıkları azalmakta, örgütsel bağlılık düzeyleri arttıkça örgütsel sinizm düzeyleri azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.601
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi