Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Hemşirelerin Bakım Davranışları İle Ahlaki Duyarlılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Belirlemesi
2023
Dergi:  
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı hemşirelerin bakım davranışları ile ahlaki duyarlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Araştırmanın örneklemini Sivas ilinde bulunan üniversite ve devlet hastanesinde çalışan ve 1 Haziran-30 Eylül 2018 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden hemşireler (N=445) oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ-24) ve Ahlaki Duyarlılık Anketi (ADA) kullanılmıştır. Veriler frekans, ortalama, minimum ve maksimum değerler, standart sapma, Mann Whitney U testi ve Kruskal-Wallis kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: BDÖ-24 toplam puan ortalaması 5,12±0,63 olarak bulunmuştur. ADA’nın genel toplam puanı 93.14±21.79'dur. ADA ve BDÖ-24 ölçeği toplam puan ortalamaları arasında ters ve zayıf düzeyde (r=-259; p=0,001) bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. ADA puan ortalaması azaldıkça, BDÖ-24 puan ortalaması artar. Buna göre ahlaki duyarlılık arttıkça bakım davranışları da artmaktadır. Sonuç: Araştırma sonuçları hemşirelerin ahlaki duyarlılıklarının orta düzeyde olduğunu ve bakım davranışlarının iyi düzeyde olduğunu göstermiştir. Ahlaki duyarlılığı yüksek olan hemşirenin iyi düzeyde bakım davranışına sahip olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Relationship Between Nurses’ Care Behavior and Moral Sensitivity Levels
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This research aims to determine the relationship between nurses’ care behaviors and moral sensitivity levels. Methods: The sample of the study consists of nurses (N=445) who are working in the university and public hospital in Sivas and who agreed to participate in the study between June 1 and September 30, 2018. Personal Information Form, Caring Behaviors Inventory-24 (CBI-24) and Moral Sensitivity Questionnaire (MSQ) were used to collect research data. Data were evaluated by using frequency, mean, minimum and maximum values, standard deviation, Mann Whitney U test, and Kruskal-Wallis. Results: The mean total score of CBI-24 has been found to be 5.12±0.63. The overall total score of MSQ is 93.14±21.79. It has been found out that there is a reverse and weak level (r=-259; p=0.001) relationship between the total score averages of MSQ and CBI scale, and this relationship is statistically significant. As the MSQ score average decreases, the CBI score average increases. Accordingly, as moral sensitivity increases, care behaviors also increase. Conclusion: While the results of the research show that the nurses’ moral sensitivity is at moderate level and their care behaviors are at good level, the care behaviors of nurses with high moral sensitivity are also higher.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 756
Atıf : 1.200
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi