Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 2
 İndirme 1
Tere Bitkisinin (Lepidium sativum L.) Halk Hekimliğinde Kullanılması
2019
Dergi:  
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anavatanı Asya olan bitki 50 cm. yüksekliğe kadar uzayabilen beyaz ya da erguvani renkte çiçek açan yıllık otsu bir bitkidir. Ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilen tere bitkisi kerdeme ve cırcır olarak da bilinmektedir. Bu bitki doğada yabani olarak bulunmakla birlikte bahçe ve bostanlarda da yetiştirilmektedir. Halk arasında bu bitkinin yaprakları salata olarak yenilmekte, çiçekleri çay olarak içilmekte, tohumları baharat olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yaprakları sıkılarak elde edilen usaresi de tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Halk arasında uzun zamandan beri kullanılan bu bitkinin ekstrelerinin bugünkü metotlarla etno-fannakolojik çalışmalarda hem kimyası hem de farmakolojik olarak etki mekanizması incelenmektedir. Bitkilerde bulunan flavonoidler ve özellikle C vitamini ve bunların etkisini artıran selenyum, bakır, mangan ve çinko gibi mineraller antioksidan olarak bilinmektedir. Tere bitkisi, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir. Ayrıca A, C ve D vitaminleri ile uçucu yağ, musilaj ve iyot bakımından da zengin olan tere, diğer madensel tuzları da barındırır.       Halk hekimliğinde tere yapraklarının çok miktarda şeker ile karıştırılarak her gün bir tatlı kaşığı sürekli yenmesinin ve aynı karışımın kaynatılarak suyunun içilmesinin guatr hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Fenil- etil isotiosiyanat kimyasal maddesi tere yaprakları ağızda çiğnenmesi ile oluşur. Bu madde tütünün oluşturduğu akciğer kanserine karşı kullanılan bir madde olup çalışmalarla doğruluğu ispatlanmıştır. Çin Tıbbında tere bitkisi, hem üst solunum enfeksiyonlarında öksürük kesici ve ekspektoran olarak hem de toksinlere karşı kullanılan bir drogdur. Bu makalede tere bitkisinin birçok yararlarının yanı sıra yapılan son bilimsel çalışmalarda birçok hastalıklara da iyi geldiği ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Use of pepper (Lepidium sativum L.) in public medicine
2019
Yazar:  
Özet:

Lepidium sativum L. is a plant native Asia belonging to the Brassicaceae family. It is an edible and medicinal herb. It has been used in public health since antiquity. Traditional herbal healers recommended this plant as a remedy against hypertension, renal diseases and goiter as well as for diabetes control. It has also been consumed widely by human populations as a salad ingredient and as a spice. It contains mostly mucilage and selenium but also possesses flavonoids. Its seeds contain linolenic and oleic acids. Selenium plays an important role in thyroid function by reducing oxidative stress and enabling detoxification of many heavy metals such as Aluminium, Cadmium, Arsenide and Antimony. Mucilage, on the other hand, has anti-constipation and anti-microbial properties. Plant mucilage is also used as thickening, binding, emulsifying, stabilizing agents. Overall, Lepidium sativum has a high nutritional value.

Anahtar Kelimeler:

Lepidium Sativum L. ( Tere – Cress) Is Used In Public Health
2019
Yazar:  
Özet:

Lepidium sativum L. is a plant native  Asia belonging to the Brassicaceae family. It is an edible and medicinal herb. It has been used in public health since antiquity. Traditional herbal healers recommended this plant as a remedy against hypertension, renal diseases and goiter as well as for diabetes control. It has also been consumed widely by human populations as a salad ingredient and as a spice. It contains mostly mucilage and selenium but also possesses flavonoids. Its seeds contain  linolenic and oleic acids. Selenium, plays an important role in thyroid function by reducing oxidative stress and enabling detoxification of many heavy metals such as Aluminum, Cadmium, Arsenide and Antimony. Mucilage, on the other hand, has anti-constipation and anti-microbial properties. Plant mucilage is also used as thickening, binding, emulsifying, stabilizing agents. Overall,  Lepidium sativum has a high nutritional value.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 756
Atıf : 1.234
2023 Impact/Etki : 0.102
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi