Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 7
İnsan Sûresi Bağlamında Rivâyet İhtilafları: Hz. Peygamber’in Tebyin Sünneti Ekseninde Bir Çözüm Teklifi
2023
Dergi:  
Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hz. Peygamber Kur’ân’ın anlaşılmasında tartışmasız bir otoritedir. Hz. Peygamber’in Kur’ân âyetlerini beyan ederken bir tebyin yönteminin olup olmadığı meselesi, bu araştırmanın problemidir. Makalede amaçlanan, İnsan sûresi örnekliğinde, rivâyet ihtilafları özelinde, Hz. Peygamber’in tebyin yönteminin -şâyet varsa- tespitidir. Bu doğrultuda bu ihtilafların incelenmesiyle, Kur’ân’ın tamamında söz konusu edilebilecek bir yöntemden söz edilip edilemeyeceği sorusu da ortaya atılmıştır. Sûreye dair rivâyet ihtilaflarına ait veriler başlıklandırılarak incelenmiş, sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Hz. Peygamber’in sünnetinde tebyinin konumu, yöntem olarak değeri ve imkânı, sonraki nesildeki durumu tartışılmıştır. Sonuç olarak sûreye ilişkin ihtilafların, diğer sûre ve âyetlerdeki benzer ihtilaflarla aynı nedenlere dayandığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda sadece İnsan sûresine değil, tüm Kur’ân’a teşmil edilebilecek bir usulden söz edilebileceği verilerle ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Disputes About The Sūrat Al-insān and The Prophet Muhammad’s (pbuh) Tabyīn Method
2023
Yazar:  
Özet:

The Prophet is an indisputable authority in the understanding of the Qur’ān. The question of whether there is a method of tabyīn when the Prophet declares the verses of the Qur’ān is the problem of this research. For the article, in the example of Sūrat al-Insān, in the context of narration disputes, the Prophet. It is the determination of the method of the tabyīn of the Prophet. In this direction, examining these disputes has investigated whether a way to be mentioned in the entire Qur’ān can be said. The data relating to the narration disputes related to the Sūrat will be examined under the heading, and the results will be evaluated. As a result, in line with the data obtained in our research, the position of the subject in the Sunnah of the Prophet Muhammad(PBUH), the value and possibility of the subject as a method, and its status in the next generation were discussed. Another significant result is that it has been determined that the disputes related to the Sūrat are based on the same reasons as those associated with the other Sūrat and verses. In this direction, it has been revealed with the data that it is possible to talk about a method that can be extended to the entire Qur’ān, not just for this surah.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 689
Atıf : 2.947
2023 Impact/Etki : 0.167
Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi