Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 9
Gayrimüslim Mekteplerinde Osmanlı Türkçesi’nin Öğretimini Yaygınlaştırmak için Yapılan Bazı Çalışmalar (1874-1909)
2019
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti, 19. yüzyılın son çeyreğine gelindiğinde çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü bir nüfus yapısına sahipti. Devlet ile gayrimüslim topluluklar arasındaki ilişkiler temeli Fatih Sultan Mehmet döneminde atılan “Millet Sistemine” bağlı olarak tesis edilmiş ve uzun yıllar sağlıklı bir şeklide devam etmişti. 19. yüzyılın başından itibaren başlayan ve yabancı devletlerin müdahaleleriyle artış gösteren azınlık isyanları bu yüzyılda Osmanlı Devleti’nin önemli toprak kayıpları yaşamasına neden oldu. Gayrimüslim tebaayı devlete bağlı tutabilmek adına Tanzimat ve Islahat Fermanları gibi önemli adımlar atan Osmanlı Devleti bir “Osmanlı kimliği” oluşturma çabasının yanı sıra toplumsal ilişkileri kolaylaştırma, devlet dairelerindeki işlerin kolay ilerlemesini sağlama, gayrimüslim tebaanın devlet dairelerinde iş bulabilmesini kolaylaştırma ve gayrimüslim mekteplerini denetlenme adına Osmanlı Türkçesi’nin öğretimini teşvik etmiştir. Ancak Osmanlı Devleti’nin içerisinde bulunduğu siyasi ve ekonomik şartlar, Osmanlı kimliği oluşturma çabalarında, ulaşılmak istenilen hedeflerin gerisinde kalınmasına neden olmuştur. Çalışmamızın amacı Osmanlı Türkçesi’nin kullanımını yaygınlaştırmak adına, özellikle II. Abdülhamid’in saltanat yıllarında, gerek Osmanlı Devleti tarafından planlanan gerekse de gayrimüslim tebaanın istekleri doğrultusunda ortaya çıkan bazı çalışmalar hakkında bilgi vermektir. Bu çalışmalar arasında Osmanlı Türkçesi’nin gayrimüslim mekteplerinde zorunlu hale getirilmesi, gayrimüslim mekteplerine Osmanlı Türkçesi muallimleri tayin edilmesi, Osmanlı Türkçesi dersinde başarı gösteren gayrimüslim öğrencilerin ödüllendirilmesi bulunmaktadır. Çalışmamızda ayrıca Osmanlı Türkçesi’nin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan, gayrimüslimler tarafından kurulan veya kurulması tasarlanan iki cemiyet hakkında da bilgi verilmektedir. Çalışmamızın temel kaynağı Osmanlı Arşivi’nin çeşitli tasniflerinden temin ettiğimiz belgelerdir. Bununla birlikte konumuza ilişkin bazı telif ve tetkik eserlerden de yararlanılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Some studies made to spread the teaching of Ottoman Turkish in the Gay-Muslim Mekths (1874-1909)
2019
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State, at the last quarter of the 19th century, had a multilingual, multicultural and multicultural population structure. The basis of the relations between the state and non-Muslim communities was established in accordance with the "National System" put in the Fatih Sultan Mehmet period and has been on a healthy way for many years. The minority rebellions, which began from the beginning of the 19th century and increased by the intervention of foreign states, led to significant land losses in the Ottoman State in this century. The Ottoman State, which took important steps such as Tanzimat and Islahat Ferman in order to keep the Islamic State connected to the state, has promoted the teaching of the Ottoman Turkish in order to create a " Ottoman identity" as well as to facilitate social relations, ensure the easy progress of the work in the state offices, facilitate the possibility of the non-Muslim Islamic State to find work in the state offices and control the non-Muslim letters. But the political and economic conditions within the Ottoman State have led to the remaining behind the objectives to be achieved in their efforts to create Ottoman identity. The aim of our work is to spread the use of the Ottoman Turkish, especially II. In the years of Abdülhamid's rule, it is necessary to provide information about some of the works that arise in accordance with the desires of the non-Muslim government, whether planned by the Ottoman State. These studies include the obligation of the Ottoman Turkish in the non-Muslim letters, the appointment of the Ottoman Turkish mails to the non-Muslim letters, the reward of the non-Muslim students who have shown success in the Ottoman Turkish course. Our study also provides information about two communities that are designed to spread the use of the Ottoman Turkish, established or designed by non-Muslims. The main source of our work is the documents we provide from the various types of the Ottoman Archive. However, some of the authors and inspections on our site have also been used.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 654
Atıf : 4.344
2023 Impact/Etki : 0.114
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
339/520

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi