Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 5
Al-30Zn Alaşımının Delinmesinde Yüzey Cevap Metodu (YCM) Kullanarak İlerleme Kuvveti ve Yüzey Pürüzlülüğünün Optimizasyonu
2020
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada kokil kalıba döküm yöntemi ile Al-30Zn alaşımı üretilmiştir. Sertlik, çekme mukavemeti ve alaşımın kopma uzaması değerleri belirlendikten sonra delme testleri yapıldı. Alaşım külçesinden 80x50x20 mm boyutlarında iş parçası hazırlanmış ve 8 mm çaplı, 30° helis ve 118° uç açılı kaplamasız HSS (High speed steel) matkaplarla delme testleri yapılmıştır. Delme testleri, istatistiksel analiz yazılımından elde edilen yüzey cevap metodu (RSM) deneysel tasarımına göre yapılmıştır. Bağımsız değişkenler, kesme hızı (600-900-1200 dev/dak) ve ilerleme miktarı (0.05-0.15-0.25 mm/dev), bağımlı değişkenler ise itme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü olarak tanımlanmıştır. Deney sonuçlarına göre bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki istatistiksel etkisi ANOVA ile analiz edilmiş ve optimum kesme parametreleri belirlenmiştir. Buna göre, itme kuvveti ve yüzey pürüzlülüğü üzerinde en etkili bağımsız değişkenlerin sırasıyla ilerleme miktarı ve kesme hızı olduğu gözlenmiştir. Ayrıca minimum hedef fonksiyonuna göre optimum kesme şartları 1200 dev/dak kesme hızı ve 0.05 mm/dev ilerleme miktarı olarak belirlenmiştir. Doğrulama testleri ile istatistiksel sonuçların optimum kesme şartlarına bağlı olarak oldukça uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Optimization Of Thrust Force and Surface Roughness Using Response Surface Methodology (rsm) In Drilling Of Al-30zn Alloy
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, Al-30Zn alloy was produced by permanent mold casting method. Drilling tests were performed after the values of hardness, tensile strength and elongation to fracture of the alloy were determined. 80x50x20 mm in dimensions workpiece was prepared from alloy ingot and drilling tests were performed with 8 mm diameter, 30° helix and 118°-point angle uncoated HSS (High speed steel) drills. Drilling tests were performed according to the experimental design obtained in response surface methodology (RSM) statistical analysis software. Independent variables were defined as cutting speed (600-900-1200 rev/min) and feed rate (0.05-0.15-0.25 mm/rev), while dependent variables were defined as thrust force and surface roughness. According to the experimental results, the statistical effect of independent variables on dependent variables was analyzed with ANOVA and optimum cutting parameters were determined. Accordingly, it was observed that the most effective independent variables on thrust force and surface roughness were feed rate and cutting speed, respectively. In addition, optimum cutting conditions according to minimum goal function were determined as cutting speed of 1200 rev/min and feed rate of 0.05 mm/rev. It was found that validation tests and statistical results were quite compatible depending on optimum cutting conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.271
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi