Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Acil Servise Üst Gastrointestinal Sistem Kanaması Nedeniyle Başvuran Hastalarda Klinik Skorlama Sistemlerinin Hastanede Kalış Süresi, Transfüzyon İhtiyacı ve Yeniden Kanama Öngörüsünde Etkinliğinin Araştırılması, Retrospektif Gözlemsel Çalışma
2022
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Üst gastrointestinal sistem (ÜGIS) kanamaları hayati tehlike oluşturabilen abdominal acildir. ÜGİS kanamalarına bağlı mortalite gelişebilecek hastaları belirlemek amaçlı çok sayıda skorlama sistemi üretilmiştir. Skorlama sistemlerinden Glasgow Blatchford skoru (GBS), Rockall skoru (RS) ve AİMS 65 skorunun hastanede kalış süresi, yeniden kanama görülmesi ve transfüzyon ihtiyacı öngörülerinde etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif olarak ÜGİS hemoraji ön tanısı ile acil servise başvuran ve hastaların arşiv dosyalarından ve epikriz bilgilerinden toplanan parametreler ve klinik skorlama sistemlerinin kayıt edilmesi ile yürütüldü. Bulgular: Doksan üç hastanın 63’ü (%67,7) erkekti. Dört hastanın (%4,3) yoğun bakım ihtiyacı mevcut olup, 4 hastada (%4,3) hastane içi mortalite gelişti. Üç aylık mortalite takibinde toplam 7 hastada (%7,5) mortalite gözlendi. Altı hastanın da (%6.5) 3 aylık takiplerinde tekrarlayan ÜGİS kanaması görüldü. Yoğun bakım ihtiyacını öngörmede AİMS 65 ve Rockall skorlarında istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (p<0.05). Hastane içi mortalite ve 3 aylık takipte yeniden ÜGİS kanamasını öngörmede klinik skorlama sistemleri arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. 3 aylık takipte mortalite öngörmede AİMS 65 skoru ile istatistiksel anlamlı fark görüldü (p<0,05). Sonuç: GBS, RS ve AİMS 65 skoru arasında hastane içi mortalite, 3 aylık yeniden kanamayı öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir fark yok iken, RS ve AİMS 65 skoru acil serviste ÜGİS kanamalarına bağlı YBÜ ihtiyacı öngörmede kullanılabilir. AİMS 65 skoru 3 aylık mortaliteyi öngörmede de kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Effectiveness Of Clinical Scoring Systems In Duration Of Hospital Stay, Transfusion Need and Prediction Of Re-bleeding In Patients Admitted To The Emergency Department For Upper Gastrointestinal System Bleeding
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Upper gastrointestinal system (UGIS) bleeding is a life-threatening abdominal emergency. Numerous scoring systems have been developed to identify patients who may develop mortality due to UGIS bleeding. We aimed to determine the effectiveness of the Glasgow Blatchford Score (GBS), Rockall score (RS), and AIMS 65 score in predicting the length of hospital stay, re-bleeding, and transfusion need. Material and Methods: It was carried out retrospectively by recording the parameters and clinical scoring systems collected from the archive files and epicrisis information of the patients with the pre-diagnosis of UGIS hemorrhage. Results: Sixty-three (67.7%) of 93 patients were male. Four patients (4.3%) needed intensive care, and in-hospital mortality occurred in 4 (4.3%) patients. Mortality was observed in 7 patients (7.5%), and recurrent UGIS bleeding was observed in six patients (6.5%). A statistically significant difference was found in AIMS 65 and Rockall scores in predicting -intensive care needs (p<0.05). There was no statistically significant difference between clinical scoring systems in predicting in-hospital mortality and re-bleeding the UGIS at 3-month follow-up. A statistically significant difference was observed with the AIMS 65 score in predicting mortality at a 3-month follow-up (p<0.05). Conclusion: While there was no statistically significant difference between GBS, RS, and AIMS 65 scores in predicting in-hospital mortality and 3-month re-bleeding, RS and AIMS 65 scores can be used to predict ICU need in the emergency department due to UCIS bleeding. The AIMS 65 score can also be used to predict 3-month mortality.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.179
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi