User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 34
 Downloands 4
NECMEDDİN B. SİVÂR ED-DIMEŞKÎ’NİN DİVANINDA TASAVVUFÎ UNSURLAR
2020
Journal:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Author:  
Abstract:

Hicri yedinci yüzyılda Şam’da yaşamış olan Necmettin b. Sivâr, dönemin önde gelen sufilerinden Şihabüddin Sühreverdi (ö.632/1234’nin halkasında bulunmuş, daha sonra dönemin tartışmalı isimlerinden olan Hariri’den etkilenmiş önemli bir sûfi şairdir. Tasavvufî şiirleri ile şöhrete kavuşmuş olan Sivâr’ın, hacimli bir divanı günümüze kadar ulaşmıştır. Suriye Arap Dil Enstitüsü tarafından 2009 yılında tahkiki yapılarak neşri tamamlanmıştır. Sivâr’ın bu divanı gün yüzüne tekrar çıkması ile birlikte Arap dünyasında akademik araştırmacıların dikkatini çekmiş ve kısa sürede hakkında pek çok araştırma yapılmıştır. Şair divanında çağdaşı olan ünlü sufi şair İbn Fârid’in şiirlerinde kullandığı biçime benzer bir yaklaşımla şiirler söylediği gibi içerik bakımından da onun izinden gittiği düşüncesini uyandırmaktadır. Zira Sivâr’ın şiirleri İbn Farid’in şiirlerinde göründüğü gibi yoğun bir biçimde ilahi aşk, vahdet-i vücut, vecd, istiğrak gibi konuları ele almaktadır. Hatta Sivâr’ın şiirlerinde vahdet-i vücut vurgusunun epey belirgin ve güçlü bir vurgu ile defalarca tekrarlandığı görülmektedir. Bu makale, Sivâr’ın divanını tasavvufi içeriği bakımından inceleyecektir. Tasavvufi literatürde daha ziyade öne çıkan vahdet-kesret; Allah-âlem ilişkisine daha ziyade dikkat edilmiştir. Giriş bölümünde, ülkemizde akademik çevrelerde hakkında herhangi bir çalışma olmadığını gördüğümüz sufi şair Sivâr’ın hayatı hakkında bilgi verilmiş ve Arap dünyasında yapılmış akademik çalışmalara atıfta bulunulmuştur. Daha sonra ise, şairin divanında öne çıkan tasavvufî unsurlar tasnife tabi tutulmuş ve ilgili beyitler bu tasnif çerçevesinde incelenmiştir.

Keywords:

B. SIVAR ED-DIMEŞKİ'S DIVAN'S TASAVVUFI UNSUR
2020
Author:  
Abstract:

Necmettin b. Sivâr, who lived in Damascus in the seventh century, is a significant poet who was influenced by Hariri, who was found in the circle of 632/1234, from the leading sufies of the time. The poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry of the poetry. The study was completed by the Syrian Arabic Language Institute in 2009. With the rise of this divan on the face of the day, the attention of academic researchers in the Arab world has been attracted and a lot of research has been done about it in a short time. The famous sufi poet Ibn Fârid, who is his contemporary in the poet's divine, awakened the idea that he went from his footsteps in terms of content with a similar approach to the way he used in his poems. Zira Sivâr’s poems, as it appears in Ibn Farid’s poems, intensely address the subjects such as divine love, and the body, and the vecd, and the rest. Even in the poems of Sivâr it is seen that the body emphasis of vahdet-i is repeated with a very clear and strong emphasis. This article will examine the seafood of the Seafood in terms of the tasavvufi content. The literature of Tasavvufi is more prominent than the literature of Allah-all-all-all. In the Introduction section, we see no study about the academic environments in our country, information about the life of the Sufi poet Sivâr was given and referred to the academic studies carried out in the Arab world. After that, the poet’s divine of the tasavvufist elements were subjected to the tasnife and the related beits were studied in the framework of this tasnife.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








The Journal of Academic Social Science Studies

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 3.435
Cite : 11.372
2023 Impact : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies