Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Üniversite Öğrencilerinin Üriner İnkontinans Farkındalıkları ve Benlik Saygıları Arasındaki İlişki
2020
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Üriner inkontinans prevalansı yüksek, önemli bir sağlık sorunudur. Bu sorun, bireylerin hayat kalitelerini düşürerek benlik saygılarını olumsuz etkilemektedir. Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin üriner inkontinans farkındalıkları ve benlik saygıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma, ilişki arayan tanımlayıcı araştırma ilkelerine uygun olarak bir Üniversitenin Hemşirelik, Ebelik ve Sosyal Hizmet bölümlerinde öğrenim gören 646 öğrenci ile yapılmıştır. Veriler “Tanıtıcı Soru Formu”, “Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği” ve “İnkontinans Farkındalık Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, Anova testi, Tukey testi, Mann Withney U testi ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma gerekli izinler alınarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamındaki öğrencilerin yaş ortalaması 20.4±1.75’dir. Öğrencilerin %28.8’i idrar kaçırmayı deneyimlemişlerdir. Araştırma kapsamındaki kadın öğrencilerin sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler ve kısıtlanma alt boyut puanları erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Erkek öğrencilerin sağlık motivasyonu ve üriner inkontinansla başetme alt boyut puanları kadın öğrencilere göre daha yüksek olup aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<.05). Üriner inkontinans farkındalık ölçeği, sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler alt boyutu ile benlik saygısı ölçeği arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Sağlık motivasyonu ve kısıtlanma alt boyutu ile benlik saygısı ölçeği arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Her iki ilişki de istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Araştırma kapsamındaki öğrencilerin üriner inkontinans farkındalık ölçeği, sağlık sorunu olarak kabulünü engelleyen faktörler, üriner inkontinans ile başetme ve idrar korkusu yaşama alt boyutları orta düzeydedir. Öğrencilerin sağlık motivasyonu alt boyutu kötü düzeyde ve kısıtlama alt boyutu iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Üriner inkontinans yaşayan öğrencilerin benlik saygıları ise düşük düzeyde bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between University Students' Incontinence Consciousness and Identity Respect
2020
Yazar:  
Özet:

Introduction: The prevalence of urine incontinence is a high, significant health problem. This problem has a negative impact on self-esteem by decreasing the quality of life of individuals. Purpose: This research was done to determine the relationship between the student’s urine incontinence awareness and self-respect. Method: This study was conducted with 646 students studying in a University’s Nursing, Mental and Social Services departments in accordance with the identificative research principles seeking relationships. The data was collected using the "Integrative Question Form", the "Rosenberg Self-respect Scale" and the "Incontinance Awareness Scale". In the evaluation of the data, identifiable statistics, t tests in independent groups, Anova tests, Tukey tests, Mann Withney U tests and correlation analyses were used. The research was done with the necessary permissions. Results: The average age of students in the study scope is 20.4±1.75. 28.8 percent of students experienced urination loss. Factors and limitations that prevent women’s students from being accepted as a health problem in the research scope are higher than male students. The male students’ health motivation and low-dimensional scores in dealing with urinary incontinence are higher than the female students, and the difference between them has been statistically significant (p<.05). Urinary incontinence has a negative relationship between the scale of consciousness, the low dimension of the factors that prevent it from being accepted as a health problem and the scale of self-respect. There is a positive relationship between the low dimension of health motivation and limitation and the scale of self-respect. Both relationships have been statistically meaningful. The scale of awareness of urinary incontinence in the study, the factors that prevent it from being considered as a health problem, the low dimensions of coping with urinary incontinence and the fear of urinary life are medium. The student’s health motivation is found to be low-level and the limitation low-level is good. The student’s self-righteousness has been low.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 402
Atıf : 3.800
2023 Impact/Etki : 0.257
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi