Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
CİLT ROZASEASINDA MEİBOMİAN BEZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Cilt rozaseası olan hastalarda gözyaşı fonksiyonlarını ve Meibomian bezlerin durumunu değerlendirmek. Gereç ve Yöntem Cilt rozaseası olan 38 hasta (çalışma grubu) ile 30 sağlıklı gönüllü bireyin (kontrol grubu) sağ gözleri değerlendirildi. Oküler yüzey hastalık indeksi (OSDI) skoru hesaplandıktan sonra sırasıyla gözyaşı ozmolariteleri ve gözyaşı kırılma zamanları (T-BUT) ölçülüp ve Schirmer testi yapıldı. Alt ve üst kapaktaki meibomian bezler Sirius ön segment analiz sistemi ile meibografi yapılarak değerlendirildi. Bulgular Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). OSDI skoru, gözyaşı ozmolaritesi ve Schirmer değerleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (tümü için p>0.05). Çalışma grubunun T-BUT değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha kısa olduğu tespit edildi (p <0.01). Rozasea ve kontrol grubunda üst göz kapağında meibmian bezlerdeki kayıp oranının ortanca değerleri sırası ile %18.00 (çeyrekler arası aralık [ÇAA]: %8.10-27.75) ve %14.60 (ÇAA: %7.95-25.30) iken alt göz kapağı meibografisinde bu değerler sırası ile %15.00 (ÇAA: %9.37-25.90) ve %11.15 (ÇAA: %5.60-19.70) idi. Hem alt hem de üst göz kapağında meibomian bezlerdeki kayıp oranı açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (sırasıyla, p=0.39 ve p=0.18). Sonuç Cilt rozaseası olan hastalarda daha yüksek oranda meibomian bez kaybı gözlenmesine rağmen, bu istatistiksel olarak kontrol grubundan farklı değildi. Buna rağmen bu hastalarda gözyaşı instabilitesi olduğu saptandı.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Meibomian Glands In Cutaneous Rosacea
2021
Yazar:  
Özet:

Objective To evaluate tear functions and Meibomian glands’ status in patients with cutaneous rosacea. Material and Methods Right eyes of 38 patients with cutaneous rosacea (study group) and 30 healthy volunteers (control group) were evaluated. After Ocular Surface Disease Index (OSDI) score was calculated, tear osmolarity and tear break-up time (T-BUT) were measured, and the Schirmer test was applied respectively. Meibomian glands in the lower and upper eyelids were evaluated by meibography using the Sirius anterior segment analysis system. Results No statistically significant difference was detected between the groups in respect of age and gender (p>0.05). No statistically significant difference was determined between the groups in respect of the OSDI score, tear osmolarity, and Schirmer test values (p>0.05 for all). The T-BUT values of the study group were detected to be significantly shorter than those of the control group (p<0.01). The median values of meibomian gland loss rate in the upper eyelid of the rosacea and control groups were 18.00% (Interquartile range [IQR]: 8.10-27.75%) and 14.60% (IQR: 7.95-25.30%) respectively, while these values in the lower eyelid meibography, were 15.00% (IQR: 9.37-25.90%) and 11.15% (IQR: 5.60-19.70%) respectively. No statistically significant difference was determined between the groups in terms of loss of meibomian glands in both the upper and lower eyelids (p=0.39 and p=0.18, respectively). Conclusion Although a higher rate of loss of meibomian glands was observed in patients with cutaneous rosacea, this was not statistically different from the control group. However, tear instability was detected in these patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.218
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi