Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Tasarlamak: Geotasarım Kavramı
2014
Dergi:  
Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu, Dünya üzerindeki uzun varoluş serüveni içerisinde çoğunlukla doğaya ve çevreye uyumlu şekilde yaşamaya gayret göstermiş, böylelikle afetlerin ve doğal koşulların olumsuz etkilerinden mümkün olduğunca az etkilenmiştir. Ancak, teknolojideki hızlı gelişmeler ile buna bağlı olarak gittikçe artan nüfus ve kentleşme ihtiyacı, bu uzun süreli geleneğin göz ardı edilmesine neden olmuştur. Bunun bir sonucu olarak, planlama ve tasarım süreçlerinde doğal ve çevresel faktörler çoğu zaman dikkate alınmamıştır. Oysa yaşanan yıkımlar ve doğanın her seferinde insan hâkimiyetine üstün gelen geri dönüşü, bu yaklaşımın ne kadar hatalı olduğunu açıkça gözler önüne sermektedir. Günümüzde, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), sağladığı gelişmiş olanaklarla planlama süreçlerinde her türlü doğal ve çevresel faktörün en etkili ve doğru şekilde belirlenmesine, analiz edilmesine ve yorumlanmasına imkân sağlamaktadır. Kavramsal olarak yeni olmakla birlikte, uygulama örnekleri çok eskilere dayanan geotasarım ise, çevresel faktörleri tasarım süreçlerine de dâhil etmeyi ve mekânsal analizleri yapmayı gerekli kılmaktadır. Bu noktada, uzun zamandan beri çoğunlukla etkin bir planlama aracı olarak görülen CBS, artık tasarım süreçlerinde de kullanılması ve geliştirilmesi gereken bir teknoloji olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, son zamanlarda gittikçe daha yaygın uygulama ve tartışma alanı bulan geotasarım ve geotasarımda özellikle CBS olanakları tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Geotasarım, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Doğa ile Tasarım, Peyzaj Mimarlığı

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 131
Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi