Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Tarihi Yapılarda Dron Kullanılarak Fotogrametrik 3B Nokta Bulutu Üretimi ile Rölöve Yapımı
2023
Dergi:  
Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kültürel mirasların korunması için rölöve işlemleri oldukça önemlidir. Tarihi yapıların dokusu, dönemin yansıttığı estetik unsurlar gibi özelliklerin değişmemesi açısından rölöve çalışması önem taşır. Rölöve çalışması yapıların mimari özelliklerinin değerlendirilmesi için yapının özgün halinin ölçekli çizimlerle anlatılarak oluşturulan mevcut proje için altlık veridir. Bu çalışmada, 2. derece tarihi eser niteliğindeki yapının mimari, restorasyon projesine altlık teşkil etmek için İnsansız Hava Aracı (İHA) veya Dron kullanılarak nokta bulutu üretimi (Point Cloud) ile hazırlanan rölöve çalışmasının yapımı anlatılmıştır. Rölöve çalışmasında, Total Station ile jeodezik kontrol noktaları ölçülmüştür. Tarihi yapının fotoğrafları, kalibrasyonu yapılmış yüksek çözünürlüklü İnsansız Hava Aracı (İHA) ile çekilmiştir. Çekilen fotoğraflardan Agisoft Metashape yazılımı ile 3B (3 Boyutlu) model oluşturulmuştur. Bu modelden yararlanarak Microstation programında rölöve çizimleri elde edilmiştir. Laser Scanner ile yapılan röleve ölçümlerine alternatif olarak kullanılan İHA ile çekilen fotoğraflardan rölöve çizimleri elde edilmiştir. Sonuç olarak Zaman, Maliyet, Hız ve Doğruluk açısından bu çalışmanın klasik fotogrametri yöntemine bir alternatif olacağı anlatılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Drone Use In Historical Buildings and Surveying With Photogrammetric 3d Point Cloud Production
2023
Yazar:  
Özet:

Restoration processes are very important for the protection of cultural heritage. A meticulous application is required in order not to make different additional arrangements to historical buildings in the restoration process. The materials, the texture of the building, the aesthetic elements reflected by the period, etc. The survey work is important in terms of not changing the properties. It is the base data for the current project, which is created by explaining the original state of the building with scaled drawings (plan, section and views) in order to evaluate the architectural features of the buildings and to prepare the restoration works. The survey is a tool for closely examining the historical structure and urban fabric, documenting the existing features, evaluating it from an architectural point of view, and preparing the restoration project. In this study, the construction of the survey work prepared by the photogrammetric method in order to form a basis for the architectural and restoration project of the building, which is a 2nd degree historical monument, is explained. In the survey study, control points were measured with the Total Station. Photographs of the historic building were taken with a calibrated high-resolution UAV. A 3D Model was created from the photos taken with Agısoft Metashape software and drawings were prepared with three-dimensional point measurement. Relief drawings were created by preparing plan sections and views. In this study, information about the process steps described in the above framework is given.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Muş Alparslan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi