Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Konya Bölgesi’ndeki Buzağılarda Bovine Enterovirus’un Serolojik Araştırılması
2024
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bovine enterovirus (BEV) sığır popülasyonunda yaygın olarak gözlenen viral bir enfeksiyondur. Enfeksiyon daha sıklıkla subklinik olmasına rağmen, gastroenterit hastalığının olası nedenleri arasında yer almaktadır. BEV enfeksiyon-ları aynı zamanda solunum ve üreme sistemi bozuklukları ve ishal bulguları ile de ilişkilendirilmektedir. BEV, enterovi-rus serotip E (EV-E) ve enterovirus serotip F (EV-F) olmak üzere iki serotipe ayrılır. Bu çalışma Konya bölgesinde buzağılarda EV-E seroprevalansını tespit etmek amacı ile yapıldı. Bu amaçla Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı laboratuvarında bulunan 504 adet BEV yönünden aşısız buzağı kan serum numuneleri kullanıldı. Kan serum örneklerine EV-E seroprevelansının belirlenmesi için serum nötralizasyon testi (SNT) uygulandı. 342 (%67.85) örnek seropozitif 162 (%32.14) örnek ise seronegatif tespit edildi. Ayrıca seropozitif hayvanların Serum Nötrali-zasyon 50 (SN50) titreleri incelendiğinde nötralize edici antikor titreleri 1/10, 1/15 ve 1/20 olarak tespit edildi. Sonuçlar arasında en yüksek antikor titreleri1/80 ve 1/120 olarak tanımlandı ve bu değerlere sahip total hayvan sayısı ise 18 olarak tespit edildi. Sonuç olarak, sığır enterovirusları sığır yetiştiriciliği için önem arz eden bir enfeksiyondur. Bu nedenle enfeksiyondan korunmak için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Mevcut çalışmadan elde edilen sonuçların gelecekte yapılması planlanan çalışmalar için önemli veriler sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Serological Investigation Of Bovine Enterovirus In Calves In Konya Province
2024
Yazar:  
Özet:

Bovine enterovirus (BEV) infection is a common viral disease in cattle. Although the infection is often subclinical, it is among the possible causes of gastroenteritis. BEV infections have also been associated with respiratory and reproductive system disorders and signs of diarrhea. BEV is divided into two serotypes, enterovirus serotype E (EV-E) and enterovirus serotype F (EV-F). This study aims to determine the seroprevalence of EV-E in calves in Konya province. For this purpose, 504 BEV unvaccinated calf blood serum samples from the Selcuk University Veterinary Faculty Virology Department laboratory were used. A serum neutralization test (SNT) was used to determine EV-E seroprevalence. 342 (67.85%) samples were found to be seropositive, and 162 (32.14%) were seronegative. In addition, as the serum neutralization 50 (SN50) antibody titers of seropositive animals were examined, the titers determined as 1/10, 1/15 and 1/20. Among the results we obtained, the highest antibody titers were defined as 1/80 and 1/120; the total number of animals with these values was In conclusion, bovine enteroviruses are an infection of importance for cattle breeding. Therefore, necessary precautions must be taken to protection infection. It is thought that the results of the present study will provide important data for future studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 532
Atıf : 1.304
2023 Impact/Etki : 0.09
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi