Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Landsat-8 OLI uydu görüntüsünden çıkarılan arazi çeşitliliği ile kuş türü zenginliği arasındaki ilişkiler
2016
Dergi:  
Türkiye Ormancılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla altlık haritaların hazırlanması, orman envanterinde giderek önem kazanmaktadır. Gerek orman amenajman planlarının düzenlenmesinde, gerekse diğer yarı-doğal ekosistemlerin yönetiminde böyle haritalara ihtiyaç bulunmaktadır. Biyolojik çeşitlilik haritaları, özellikle orman yapısının çeşitliliği ve kuş türü zenginliği gibi kolay ölçülebilen değişkenlere dayalı olarak düzenlenebilmektedir. Çok büyük coğrafi alanlar için yersel ölçme ve gözlemlerle, bu haritaların hazırlanması oldukça güç, maliyetli ve zaman alıcıdır. Uydu görüntülerinin bu konudaki potansiyeli yoğun olarak araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Landsat-8 OLI uydu verisi ve görüntü dilimleme kullanılarak hesaplanan arazi çeşitliliği ile kuş türü zenginliği arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmada, uydu verisine dayalı olarak hesaplanan arazi çeşitliliği ile kuş türü zenginliği arasında istatistiksel olarak önemli bir ilişki olduğu (r=0,58 ve p<0,01) tespit edilmiştir. Bu bulguya göre; kuş türü zenginliğinin modellenmesi ve haritalanması için, Landsat-8 OLI uydu verilerinin önemli potansiyelinin olduğu söylenebilir. Ancak doğru bir haritalama için uydu verileri tek başına kullanmak yeterli olmayabilir. Diğer çevresel değişkenler ve uydu verisinden çıkarılan özelliklerin entegre edilmesi, tahmin doğruluğunu arttırabilir. Bu amaçla, daha fazla gözlem alanı ve gelişmiş modelleme yöntemleri kullanılarak, bu çalışmanın daha geniş coğrafi alanlarda tekrarlanmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Kuş türü zenginliği, Uydu görüntüsü, Biyolojik çeşitlilik

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türkiye Ormancılık Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 3.240
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Ormancılık Dergisi