Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Yün Yiyen Kuzularda Hematolojik ve Biyokimyasal Parametreler ile Tedavisi Üzerine Araştırmalar
2008
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, birbirlerinin yününü yiyen kuzuların tedavi öncesi ve sonrası kan tablosundaki hematolojik ve biyokimyasal parametreler arasındaki değişiklikleri tespit etmek ile tedavinin etkinliğinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yün yeme şikayeti gösteren 20 kuzunun klinik muayeneleri tamamlandıktan sonra deri kazıntısı alındı. Deri kazıntısında, bakteri, mantar veya ektoparazite rastlanmadı. Yün yiyen kuzuların klinik muayenesinde; alopesia, büyümede gerilik, tutuk yürüyüş, yün kaybı, parakeratosis ve diare tespit edildi. Bu kuzulardan tedavi öncesi ve sonrası hematolojik ve biyokimyasal analizler için kan örnekleri alındı. Total lökosit ve eritrosit düzeylerinde istatistiksel olarak önemli değişiklik tespit edilmedi. Hemoglobin p<0,001, hematokrit p<0,05 önemli değişiklikler saptandı. Biyokimyasal parametreler açısından tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında sırasıyla serum ALP düzeyinde p<0,01 önemli bir fark belirlendi. Glikoz, AST, ALT, LDH, albumin, Total protein ve kreatinin değerleri bakımından ise gruplar arasında önemli bir fark saptanmadı. Zn, Cu, Fe, p<0,001, p<0,001, p<0,05 düzeylerinde önemli azalmalar tespit edilirken P, Ca ve Mg değerlerinde ise önemli değişiklikler tespit edilmedi. Sonuç olarak; yün yeme şikayeti gösteren kuzuların yemlerine Zn, Cu, ve Fe ilavesinin ve bu konuda daha detaylı araştırmaların yapılmasının gerektiği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2008
Yazar:  
0
2008
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.064
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi