Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 10
TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASİNDA RÜZGAR ENERJİSİ
2015
Dergi:  
Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD)
Yazar:  
Özet:

Rüzgar enerjisi yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından birisidir. Ülkelerin destekleyici politikaları ve yatırım maliyetlerinin düşmesi rüzgar enerjisi kullanımını artırmıştır. Türkiye’de de elektrik şebekesine bağlanan rüzgar enerjisi santrallerinin (RES) sayısı her geçen gün artmaktadır. RES’lerin değişken ve kararsız üretim yapmaları bu santrallerin elektrik şebekesinde işletimini zorlaştırmaktadır. Santral sahipleri bir gün sonra üretecekleri enerji miktarı için garanti verememekte, sadece üretim tahmin değerlerini kullanarak bir üretim programı oluşturabilmektedirler. Gün öncesi elektrik piyasasında (GÖP) katılımcılar bildirdikleri üretim programından sorumludurlar. Piyasa mekanizması, bildirilmiş programdan sapan tesisleri cezalandırılmaktadır. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını arttırmak için Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında başka bir elektrik piyasası da bulunmaktadır. YEKDEM piyasasında katılımcılar bildirdikleri üretim programından sorumlu değillerdir. Bu çalışmada Türkiye’de kurulmuş 14 adet RES için GÖP ve YEKDEM piyasalarında incelenmiştir. İncelemeler sonucunda, 2013 yılı verilerine göre 11 santralin GÖP piyasasında, 3 santralin YEKDEM piyasasında daha yüksek geliri olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Wind Energy In Turkey Electricity Market
2015
Yazar:  
Özet:

Wind energy has widespread usage in renewable energy resources. Promoting policies of countries and decreasing in investment cost have increased the usage of wind energy. The number of wind power plants(WPP) connected to electrical grid increases day by day in Turkey. Variable and uncertain generations of WPPs are making difficult to operate these plants in electrical grid. Plant owners can not give guaranty for the amount of energy they are going to generate next day, they can only create a generation schedule by using generation forecast values. Participants are reponsible for the generation schedule that they informed, in Day Ahead Electricity Market (DAM). Market mechanism penalizes facilities which deviate from informed schedule. There is an other electricity market in Turkey as a part of Renewable Energy Resources Promotion Mechanism (RESPM) to increase the usage of renewable energy resources. Participants are not reponsible for the generation schedule that they informed, in RESPM market. In this study, 14 WPPs installed in Turkey are investigated in DAM and RESPM markets. As a result of investigations; it is seen that, according to 2013 data, in DAM market 11 plants, in RESPM market 3 plants have more income.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD)

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 704
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD)