Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
TÜRK POPÜLASYONUNDA COVID-19 DUYARLILIĞI İLE eNOS VARYANTLARININ İLİŞKİSİ
2023
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ciddi bir solunum ve damar hastalığı olan COVID-19 hastalığında endotel bariyerinin koruyucu işlevi bozulmaktadır. Nitrik oksid (NO) üretimi için en önemli izoform olan endotelyal NO sentaz (eNOS), çoğunlukla endotel hücrelerinde eksprese edilir. Bu nedenle, bu çalışma, eNOS G894T ve değişken ardışık tekrar sayısı (VNTR) fonksiyonel varyantlarının COVID-19 hastalığının gelişimine yatkınlık oluşturup oluşturmadığını değerlendirmeyi amaçladı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya toplam 384 birey (284 COVID-19 hastası ve 100 sağlıklı kontrol) dahil edildi. İki eNOS gen varyantı (G894T ve VNTR), polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve/ veya kısıtlama fragman uzunluğu polimorfizmi (RFLP) yöntemleri ile genotiplendi. Sonuçlar istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Bulgular: eNOS G894T ile COVID-19 hastalığı arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. eNOS G894T varyantı için, T/T genotipi ve T aleli taşıyıcılarının COVID-19 hastalığı için artan riske sahip olduğu görüldü (sırasıyla, p=0,035 ve p=0,030), eNOS G894T G/G genotipi, kontrol grubunda hasta grubuna göre daha yaygındı (p=0.030). eNOS VNTR genotipi ve allel frekansları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu (p˃0.05). Bu varyantlar için hasta ve kontrol gruplarının genotipleri HWE’deydi. Sonuç: Bu sonuçlar, eNOS G894T varyantının Türk popülasyonunda artan COVID-19 riski ile ilişkili olduğu hipotezini destekleyen kanıtlar sağlamıştır. Bulgularımız yeni tedavi seçeneklerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Hastalığın patogenezinde yer alan moleküler mekanizmaları anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler:

Anahtar Kelimeler:

Associating Enos Gene Variants With Covid-19 Susceptibility In The Turkish Population
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: COVID-19 is a serious respiratory and vascular disease that impairs the protective function of the endothelial barrier. Endothelial nitric oxide synthase (eNOS), the most important isoform for nitric oxide (NO) production, is mostly expressed in endothelial cells. Therefore, this study aims to evaluate whether eNOS G894T and variable tandem repeat number (VNTR) functional variants show predisposition to developing COVID-19. Materials and Methods: The study includes a total of 384 subjects (284 COVID-19 patients and 100 healthy controls). Two eNOS gene variants (G894T and VNTR) were genotyped using the polymerase chain reaction (PCR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP) methods, with the results being evaluated using statistical methods. Results: A significant association has been identified between eNOS G894T and COVID-19. For the eNOS G894T variant, the T/T genotype (p=0.035) and T allele carriers (p=0.030) appear to have an increased risk of developing COVID-19. The eNOS G894T G/G genotype (p=0.030) was more common in the control group compared to the patient group. No significant difference was found between groups regarding the eNOS VNTR genotype and allele frequencies (p˃0.05). The genotypes of the patient and control groups for these variants were in Hardy-Weinburg equilibrium (HWE). Conclusion: These results provide evidence supporting the hypothesis that the eNOS G894T variant is associated with an increased risk of developing COVID-19 in the Turkish population. These findings may lead to the emergence of new treatment options. Further research is required to understand the molecular mechanisms involved in the pathogenesis of the disease.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 901
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi