Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 21
 İndirme 3
Satım Akdindeki Şart Muhayyerliğinin Süresi
2013
Dergi:  
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma “Satım Akdindeki Şart Muhayyerliğinin Süresi” başlığını taşımaktadır. Bu, günümüz insanın muamelelerinde ve alım satımlarında ihtiyaç duydukları önemli bir başlıktır. Dolayısıyla yapma ihtiyacı duydukları işlerde insanların delile dayalı hareket etmeleri için bu konunun hükümleri genişçe açıklanmaya muhtaçtır. Konuyu bir giriş, beş bölüm ve bir sonuç şeklinde hazırladım. Giriş kısmında araştırmanın çerçevesini çizip alt başlıklarını açıkladım; müddetin, muhayyerliğin, şartın, şart muhayyerliğinin tanımını ele aldım ve şart muhayyerliğinin meşruiyetinin sünnete ve icmaya dayandığı sonucuna ulaştım. Süresi bilinmeyen ya da belirlenmemiş şart muhayyerliğinin hükmü konusunda benim tercihim, sürede düzeltme yapıldığında akdin sahih hale geleceği şeklindedir. Yine anladığım kadarıyla şart muhayyerliğinin en az süresi hakkında bir sınır bulunmamaktadır. Kanaatimce şart muhayyerliğinde geçerli en uzun sürenin belirlenmesi, sürenin belli olması şartıyla, akdi yapan tarafların anlaşmasına bağlıdır. Şart muhayyerliğindeki sürenin başlangıcı hakkında fakihlerin “akdin kuruluşundan itibaren mi” yoksa “tarafların akit meclisinden ayrılmalarından itibaren mi” şeklinde iki farklı görüşe sahip olduklarını açıklayarak anlattım. Anladığım kadarıyla taraflardan biri geceye veya yarına kadar muhayyerliği şart koştuğunda akdin ve şartın sahih olduğunda fakihler hemfikir olmakla birlikte gecenin ya da yarının bu süreye dahil olup olmadığı konusunda iki farklı görüşe sahiptirler. Bana göre tercih edilmesi gereken görüş gecenin, yarının vb. bu süreye dahil olmamasıdır. Yine görünen o ki, güneşin doğuşuna ya da batışına yahut batış zamanına kadar koşulan şart muhayyerliğinde akdin ve şartın sahih olduğu hakkında görüş ayrılığı bulunmamaktadır. Görüş ayrılığı güneşin doğuşuna kadar koşulan şart muhayyerliği hakkındadır. Bu konuda iki görüş vardır. Bana göre tercih edilecek olan görüş akdin ve şartın sahih olduğunu savunan görüştür. Aslında görüş ayrılığı “muhayyerlik süresi sona erdiği halde taraflardan biri akdi feshetmemişse muhayyerlik batıl, akit bağlayıcı mıdır?” ya da bu konuda “süre bittiği için akit bağlayıcı olmayacak mıdır?” şeklinde ortaya konabilir. Bana göre tercih edilecek görüş birincisidir. Ulaştığım sonuca göre şart muhayyerliğinin sahih olmasından dolayı sürenin akde bitişmesi/ittisal şart koşulmaktadır. Sürenin kesintisiz olması da böyledir. En doğrusunu Allah bilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 707
2023 Impact/Etki : 0.05
Hikmet Yurdu Düşünce-Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi