Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 14
BUHARALI MUHAMMED B. MÜBAREKŞAH’IN HAYATI VE FELSEFÎ MİRASI
2015
Dergi:  
International Journal of Sport Culture and Science
Yazar:  
Özet:

İslam dünyasının parlak dönemlerinde 14.yüzyılda yaşamış olan büyük İslam âlimlerinden Buharalı Muhammed b. Mübarekşah (ö.784/1382’den sonra) hem İslam dünyasında hem de Orta Asya Cumhuriyetleri arasında hiç tanınmamakta veya çok az bilinmektedir. Tam adı Mirek Şemsiddin Muhammed b. Mübarekşah el-Buharî (ö.784/1382’den sonra)’nin hayatı hakkında yeterince bilgi bulunmuyor. Ancak bazı tabakât kitaplarında sadece dolaylı olarak bilgi verildiği görülüyor. Onun Buharî nisbesinden dolayı Buharalı olduğu biliniyor. Bunun dışında ölüm tarihi olarak 1340–1413 yılları arasında değişen çeşitli tarihler zikredilmektedir. Prof.Dr.Bekir Karlığa Mübarekşâh’ın ölüm tarihinin 784 (1382) den sonraki bir tarihte vuku bulduğunun ileri sürülebileceğini belirtiyor. Mübarekşah’ın üç adet önemli eseri günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan bir tanesi Esurüddin el-Mufaddal İbn Ömer el-Ebherî (öl.1265) tarafından kaleme alınmış olan “Hidayetu’l-Hikme” eserine yazmış olduğu şerhtir. Bu esere birçok şerhler ve hâşiyeler yazılmıştır. Ayrıca Mübarekşah’ın günümüze ulaşan önemli eserlerinden biri olan Necmeddin Ebu'l-Hasen Ali b. Muhammed el-Katibî el-Kazvinî (675-l276)’nin felsefe ve mantık ilimlerine dair yazmış olduğu "Hikmetü'l-Ayn" adındaki eserine yazdığı şerhtir. Yine Harakî’nin astronomiye dair yazmış olduğu “Hâşiyetü’l-Tebsira fi’l-hey’e” eserine yazdığı şerhtir. Ebherî’nin Hidayetü’l-Hikme eseri Osmanlı medreselerinde son dönemlere kadar ders kitabı olarak okutulmuştur. Üzerindeçok şerh ve haşiyelerin yazıldığı bu eser, Osmanlı düşünce geleneğinde çok önemli yer tutmaktadır. Mübarekşah’ın şerhleri özellikle de “Hidayetu’l-Hikme” eserine yazmış olduğu şerh çok meşhur olmuş ve üzerine haşiyeler yazılmıştır. Konuyu daha detaylı olarak bildirinin tam metninde ele alacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








International Journal of Sport Culture and Science

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 697
Atıf : 2.302
International Journal of Sport Culture and Science