Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
OBEZ ÇOCUKLARIN ANNE/BABALARININ BEDEN KÜTLE İNDEKSLERİ BEDEN ALGILARINI ETKİLER Mİ?
2018
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET: Amaç: Bu çalışmanın amacı, obez çocukların anne/babalarında şişmanlık durumunun saptanması ve algılanan ile gerçek beden ağırlığı arasındaki ilişkiyi göstermektir. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışmada, Ocak-Mart 2015 tarihleri arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Kliniği ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyet Ünitesi’ne başvuran obez hastaların anne ve babaları [419 263 (%62,8) kadın, 156 (%37,2) erkek] araştırma grubunu oluşturmuştur (yaş ortalaması 34±10,90 yıl). Veriler soru formu ve Beden Algı skalası (Stunkard scale) kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca her bireyin boy ve kilo ölçümleri araştırmacılar tarafından yapılarak Beden Kütle İndeksleri (BKI) hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 21 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular : Araştırma grubunun BKI ortalaması 26,16±5,5 olup, tüm grup içinde fazla tartılı oranı %32,7 ve şişman oranı ise %21,8 dir (%15,8 1. derece şişman, %4,3 2.derece şişman, %1,7 aşırı şişman) . Erkeklerde kadınlara göre fazla tartılı ve şişman oranı fazla olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (Tablo 3, X2= 14,859 p= 0,011). Tüm grupta şişman ve aşırı şişman olanların algı skalasında kendilerini bir alt grup olarak algıladıkları saptanmıştır. Zayıf olanların %11,8’lik bir kısmı ise kendisini kilolu olarak değerlendirmiştir. Öğrenim durumu ve mesleğinin beden ağırlığı algısı üzerine bir etkisi olmadığı gösterilmiştir. (p>0.05). Skala değerleri ile algı değerleri karşılaştırıldığında; %27.9’u uygun resmi, %54.2’si daha şişman, %17.9’u ise daha zayıf resmi işaretlemiştir. Sonuçlar: Obez çocuklarda tedavi öncesi anne/babaların beden algısının değerlendirilmesi tedavi uyumunu artırmak ve ailelerin evde beslenme biçimini değiştirmelerini sağlamak açısından yardımcı olacak bir uygulama olacaktır.  Anahtar kelimeler: Beden algısı, Beden imajı, Beden kütle indeksi, Çocuklar, Ebeveynler, Obezite       

Anahtar Kelimeler:

Does the body index of the mothers/parents of obese children affect the body sensations?
2018
Yazar:  
Özet:

Objective: The purpose of this study is to identify the state of obesity in the parents of obese children and to show the relationship between the detected and the actual body weight. In this cutting-edge identifying study, from January to March 2015, the University of Kırıkkale Medical School of Children's Metabolism Clinic and Health Sciences University of Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Education and Research Hospital Diet Unit of Obesity Patients parents and parents [419 263 (%62.8) women, 156 (%37.2) men] research group (age average 34±10,90 years). The data is collected using the question form and the body perception scale (Stunkard scale). Also, the body mass index (BKI) is calculated by the researchers by measuring each individual’s size and weight. The statistical analysis was done using the SPSS 21 program. Results: The study group’s BKI average is 26.16±5,5, the over-touch rate in the entire group is 32.7%, and the obesity rate is 21.8% (15.8% 1. degree obesity, 4.3% 2. degree obesity, 1.7% over obesity). In men, the rate of overwhelming and obesity is higher than in women, and the difference is statistically significant (Table 3, X2 = 14,859 p = 0,011). It is found that those who are obese and overweight in the entire group perceive themselves as a subgroup in the perception scale. 11.8 percent of those who are weak consider themselves weak. It has been shown that the state of learning and the profession have no influence on the perception of body weight. by p>0.05 Compared to scale values, 27.9 percent indicated the correct image, 54.2 percent indicated the more obese and 17.9 percent indicated the weaker image. Results: Evaluation of the body perception of the pre-treatment parents in obesity children will be an application that will help improve the treatment consistency and ensure that families change their diet at home.  Keywords: body perception, body image, body mass index, children, parents, obesity

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.357
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
156/222

Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi