Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 36
 İndirme 6
TÜRKİYE’DE YATIRIM VE ASKERİ HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ: 1982-2017 ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI
2019
Dergi:  
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk iktisat ekolü olan merkantilistlerden günümüze kadar olan süreçte askeri harcamalar ekonomilerin ve devletlerin devamı için gerekli görülmüştür. Neredeyse bütün iktisat ekollerinde ortak olarak görülen diğer husus ise yatırım harcamalarının ekonomik büyümeyi beraberinde getirdiğidir. Çalışmanın amacı kamu yatırım harcamaları, özel sektör yatırım harcamaları ve savunma harcamalarının ekonomik büyüme ile ilişkisinin analiz edilmesidir. Bu kapsamda çalışmada 1982-2017 periyoduna ait yıllık veriler kullanılarak yatırım harcamaları ve askeri harcamaların ekonomik büyümeye etkisi analiz edilmiştir. Değişkenler öncelikle Genelleştirilmiş Dickey Fuller Birim Kök Testi yardımıyla durağan hale getirilmiştir. Yatırım harcamalarının kamu ve özel sektör olarak ayrı değişkenler olarak modele dahil edilerek ARDL sınır testi ile değişkenlerin aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Kurulan model bakımından çalışmanın literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir. Çalışmanın sonucuna göre yatırım harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi mevcut iken, askeri harcamalar ekonomik büyüme üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı etkiye sahiptir. Dolayısıyla savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasında pozitif ilişki vardır savını savunan Benoit Hipotezi, Türkiye’de geçerli değildir.

Anahtar Kelimeler:

TÜRKİYE’DE YATIRIM VE ASKERİ HARCAMALARININ EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ: 1982-2017 ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI
2019
Yazar:  
Özet:

In the process, from the centralists to today, the military spending was considered necessary for the continuation of economies and states. The other thing that is common in almost all economies is that investment spending brings economic growth together. The aim of the study is to analyze the relationship between public investment expenditure, private sector investment expenditure and defense expenditure with economic growth. In this context, the study used annual data from the period 1982-2017 to analyze the impact of investment spending and military spending on economic growth. The variables are primarily fixed with the help of the Generalized Dickey Fuller Unit Root Test. Investment expenditure is included as separate variables as the public and private sector and the relationship between the ARDL border test and the variables has been studied. It is believed that in terms of the established model, the work contributes to literature. According to the study, while the positive impact of investment spending on economic growth is present, military spending has a negative and statistically significant impact on economic growth. Therefore, there is a positive relationship between defense spending and economic growth, the argument of the Benoit Hypothesis is not applicable in Turkey.

Impact Of Investment and Military Spending On Economic Growth In Turkey: 1982-2017 Ardl Bounds Testing Approach
2019
Yazar:  
Özet:

From the mercantilists who were the first economics schools to the day-to-day military spending was deemed necessary for the continuation of the economies and states. Common issue for almost all economic schools is that investment spending is accompanied by economic growth. The aim of this study is to analyze the relationship between public investment expenditures, private sector investment expenditures and defense expenditures with economic growth. In this context, annual expenditures for the 1982-2017 period were used to analyze the effect of investment expenditures and military spending on economic growth. The variables were first stabilized with the help of the Augmented Dickey Fuller Unit Root Test. The relationship between the variables is investigated by including the investment expenditures as separate variables as public and private sectors using ARDL boundary test. It is thought that the study contributes to the literature in terms of the model. According to the results of the study; while investment expenditures have a positive effect on economic growth, military spending has a negative and statistically significant effect on economic growth. Therefore, Benoit Hypothesis which is argue that there is a positive relationship between economic growth and defense spending, is not valid in Turkey

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 997
Atıf : 9.160
2023 Impact/Etki : 0.354
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi