Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 88
 İndirme 8
 Sesli Dinleme 2
Diyarbekrî ve Tarihçiliği
2020
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Diyarbekrî’nin hayatı ve eserleri ele alınacak sonra Târîhu’l-hamîs fî ahvâli enfesi nefîs adlı eseri, metot ve muhteva açısından özetlenecektir. 16. yüzyıl tarihçilerinden olan Hüseyin b. Muhammed ed-Diyarbekrî, kadılık, şeyhülharemlik ve müderrislik görevlerinin yanında Târîhu’l-hamîs fî ahvâli enfesi nefîs adlı eseriyle önemli siyer müelliflerinden biridir. Hayatı hakkında kaynaklarda birbirinin tekrarı mahiyetinde olan, az bir bilgi vardır. O, Mekke ve Medine Kadısı olarak görev yaptığı gibi Mekke’de Süleymaniye Medresesi’nde müderrislik ve özellikle Mescid-i Haram ve Mekke’nin şeyhülharemlik görevini icra etmiş, fakih ve çok yönlü bir şahsiyettir. Târîhu’l-hamîs fî ahvâli enfesi nefîs adlı eseri kaynak kullanımı ve içerdiği zengin rivayetle tahlil edilmesi gereken önemi haiz bir kaynaktır. Biz de bu çalışmamızda özellikle ülkemizde üzerinde neredeyse hiç çalışma yapılmayan Diyarbekrî’nin hayatını, eserlerini ve Târîhu’l-hamîs çerçevesinde tarihçiliğini ve İslam Tarihi’ndeki önemini incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Diyarbakrî and His Historiography
2020
Yazar:  
Özet:

In this article, Diyarbakrî’s life and works will be discussed and then his work, titled Taʾrīk̲h̲ al-khamîs fi ahvâli anfas nafîs, will be summarized in terms of method and content. Hussain b. Muḥammad al-Diyarbakrî who is among historians in XVIth century is one of the most important authors of Sīra (Prophetic Biography) with his work titled Taʾrīk̲h̲ al-khamîs fi ahvâli anfas nafîs, in addition to his duties as a qadi (muslim judge), Skhaikh al-haram and Mudarris. There is little information about his life in the sources, in which the most of these information are mere repetition. He is a scholar and versatile genius who worked as a Qāḍī in Mecca and Medina as well as performing duties of Mudarris for Sulaymaniyya Madrasa in Mecca and Skhaikh al-haram of Mecca. His work titled Taʾrīk̲h̲ al-khamîs fi ahvâli anfas nafîs is an important work that is of importance and needs to be analyzed because of its use of resources and the rich narrations it contains. In this study, we will try to examine Diyarbakrî’s life and works, which is almost never studied in our country, and his historiography within the framework of Taʾrīk̲h̲ al-khamîs and importance in the Islamic history.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.153
2023 Impact/Etki : 0.083
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi