Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 3
Hemogram Parametrelerinin Disfonksiyonel Uterin Kanama ve Hormon Düzeyleri ile İlişkisi
2018
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş:  Disfonksiyonel uterin kanama organik sebep olmaksızın meydana gelen adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır. Literatürde birçok çalışmada hemogram parametrelerinin çeşitli hastalıklardaki değişimi irdelenmiştir.  Bu çalışmada hemogram parametrelerinin disfonksiyonel uterin kanama ve hormon düzeyleri ile olan ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza adet düzensizliği olan ve  disfonksiyonel uterin kanama teşhisi konulan 42 kadın çalışma grubunu ve düzenli adet gören 45 kadın da kontrol grubunu oluşturmak üzere toplam 87 kadın dahil edildi. Disfonksiyonel uterin kanama teşhisi olan kadınların temel demografik özellikleri ve laboratuvar testlerinin sonuçları hastanemiz jinekoloji polikliniğine gelen kadınların kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi.  Hemogram ve hormon parametreleri bakılmış olan hastaların sonuçları oluşturulan formlara aktarıldı. Bulgular: çalışma ve kontrol grubundaki olgular yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından eşleştirildi, her iki parametre de gruplar arasında benzerdi (p> 0.05). Disfonksiyonel uterin kanama olan kadınların ve kontrol grubunun RBC ve PDW değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardı (4,520±0,3384 vs 4,741±0,4126 p=0,008), (15,851±0,5911 vs 16,262±1,474 p=0,029). Grupların hormon parametre değerleri ( FSH, LH, TSH, PRL) ve hemogram parametre değerleri (HB, HCT, PLT, MCV, MPV, RDW, MCH, MCHC, PCT) açısından istatistiksel bir fark izlenmedi. FSH ile MCV (r=0,227 p=0,035) ve MCH  (r=0,292 p=0,006) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon ve FSH ile RDW (r=-0,225 p= 0,037) arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir negatif korelasyon saptandı. Sonuç ve Tartışma: Çalışmamızda PDW ve RBC disfonksiyonel uterin kanaması olan hastalarda anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Hormonal parametrelerden FSH ile MCV, MCHC, MCH ve RDW arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu parametreler  disfonksiyonel uterin kanaması olan kadınların tanısında  yardımcı bir belirteç olarak kullanılabilmesi muhtemeldir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of hemogram parameters with dysfunctional urine bleeding and hormone levels
2018
Yazar:  
Özet:

Introduction: Dysfunctional uterus bleeding is defined as menstrual irregularity that occurs without organic cause. Many studies in literature have discussed the change of hemogram parameters in various diseases.  In this study, we aimed at studying the relationship of hemogram parameters with dysfunctional uterus bleeding and hormone levels. Tools and Methods: Our study included a total of 87 women with menstrual irregularity and diagnosed with dysfunctional uterine bleeding, with 42 women working groups and 45 women with regular menstruation, to form the control group. The basic demographic characteristics of women with dysfunctional uterine bleeding diagnosis and the results of laboratory tests were obtained retrospectively from the records of women who came to our hospital’s gynecological clinic. The hemogram and hormonal parameters of the patients were examined and the results were transmitted to the forms created. The findings: the facts in the study and control group were matched in terms of age and body mass index (BMI), both parameters were similar between the groups (p> 0.05). There was a statistically significant difference between women with dysfunctional uterine bleeding and the RBC and PDW values of the control group (4,520±0,3384 vs 4,741±0,4126 p=0,008), (15,851±0,5911 vs 16,262±1,474 p=0,029). No statistical difference was observed in terms of hormone parameters (FSH, LH, TSH, PRL) and hemogram parameters (HB, HCT, PLT, MCV, MPV, RDW, MCH, MCHC, PCT). A statistically significant positive correlation between FSH and MCV (r=0,227 p=0,035) and MCH (r=0,292 p=0,006) and a statistically significant negative correlation between FSH and RDW (r=-0,225 p=0,037) was found. Results and Debates: Our study has been significantly high in patients with PDW and RBC dysfunctional uterine bleeding. The hormonal parameters have found a meaningful relationship between FSH and MCV, MCHC, MCH and RDW. These parameters are likely to be used as a helpful indicator in the diagnosis of women with dysfunctional uterine bleeding.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.214
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi