Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 4
Karaburun Yarımadası (İzmir) Mezar Taşları Envanteri 2005 Yılı Çalışmaları: Hisarcık, Ambarseki ve Saip Köyleri
2006
Dergi:  
Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karaburun Yarımadası yerleşmelerinde mima­rı mirasın saptanması ve belgelenmesi ama­cıyla yapılan çalışmalar, mezar taşı kitabeleri­nin bu kırsal yerleşmeler için birinci derecede önemli yazılı kaynaklar olduğunu göstermiştir. 2004 yılından başlayarak TÜBA-TÜKSEK Tür­kiye Kültür Envanteri Projesi çerçevesinde yü­rütülen bu projenin amacı Karaburun Yarıma­dası köylerindeki mezarlıkların ve mezar taşla­rının saptanması ve envanterinin oluşturulma­sıdır. Bu kapsamda ayrıntılı ilk çalışmalar 2004 yılında Çullu köyünde gerçekleştirilmiş, 2005 yılı envanter çalışmalarında ise Hisarcık, Ambarseki ve Saip köylerinde saptanan mezar taşlan belgelenmiş, mezar taşı kitabelerinin büyük bir çoğunluğu yerinde okunarak kayde­dilmiş ve yaşlı köy sakinleriyle görüşmeler ya­pılarak köylerdeki bazı aileler ve mezarlıkların yakın tarihi hakkında bilgi edinilmiştir. Hisarcık köyü mezarlığı topografyaya bağlı ola­rak yerleşik alanın dışında katmış ve güneyde­ki yamaçlara yayılmıştır. Saptanan mezar taşlarının farklı kotlarda gruplaştığı, kimi yerde dev­şirme malzemenin doğrudan mezar taşı olarak kullanıldığı görülmüştür. Bugün neredeyse tü­müyle ortadan kalkmış olan Saip mezarlığının Çullu köyünde olduğu gibi caminin çevresinde geliştiği anlaşılmaktadır. Ambarseki mezarlığı ise caminin doğu tarafında ve yolun altındadır. Köy mezarlıklarında belgelenen kitabeti mezar taşlarından en eskileri Hisarcıkta H 1153 (1740/1741), Ambarseki'de H 1235 (1819/ 1820), Saip'te H 1016 (1607/1608) tarihlidir. Envanter çalışması yapılan köylerde, özellikle Saip mezarlığında çok sayıda mezar taşının kaybolduğu saptanmıştır. Çullu, Hisarcık, Ambarseki ve Saip'de belgele­nen mezar taşlan ait oldukları köylerin yerleş­me tarihine dair bazı ipuçları vermelerinin yanı sıra Ege coğrafyasında yerleşmeler arasındaki ilişkilere de işaret ederler. Kitabeler yoluyla köylerdeki kimi aile/er hakkında bilgiler, kırsal yaşamdaki toplumsal statüler, statünün ifade biçimleri ve toplumun ölüm karşısındaki duru­şuna dair kimi ipuçları saptanabilmektedir. En­vanteri çıkarılan mezar taşları bir yandan böl­gedeki mezar taşı üretim biçimlerini değerlen­dirmeye olanak tanırken, bir yandan da bu kır­sal coğrafyaya yayılan ve kimi zaman yerli un­surlarla zenginleşen bezeme dağarcığını ser­gilemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi