Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Hamile Kadınlarda COVID19 Pandemisinin Depresyon Anksiyete ve Stres Düzeyleri Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) salgını toplumun psikolojisini olumsuz etkilemiştir. Bu çalışmada, gebelerde COVID-19 salgını sırasında yaşanan stres, anksiyete ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli ölçeklerle doğum yöntemi tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya üçüncü basamak hastanemizin kadın hastalıkları ve doğum kliniğine takip için başvuran 151 gebe dahil edildi. Gebelerin hepsine demografik bilgilerini içeren ve COVID-19, olay etkisi ölçeği (IES-R), depresyon anksiyetesi stres ölçeği-21 (DASS-21) ve gözden geçirilmiş gebelikle ilgili anksiyete anketi (PRAQ-R) ile ilgili soruları içeren 31 soruluk bir anket uygulandı. Bulgular: DASS-21 alt gruplarında yapılan sınıflandırmalara göre, gebelerin %16,5’i şiddetli veya aşırı depresyon, %35,1’i şiddetli veya aşırı anksiyete, %11,2’si şiddetli veya aşırı stres düzeyine sahipti. Otuz beş yaşın altındakilerde ortalama IES-R ve PRAQ-R puanları 35 yaş ve üzerindekilere göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0,02 ve p=0,01). İlk defa hamile olanlarda PRAQ-R (p<0,001), DASS-21 toplam (p=0,019), DASS-21 anksiyete (p=0,012) ve DASS-21 stres (p=0,014) puanları daha önce gebelik geçiren kadınlara göre yüksekti. Sonuç: Bu çalışmada, salgının gebelerin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini olumsuz etkilediği, bu etkinin özellikle genç gebelerde ve ilk gebeliğini yaşayanlarda daha da yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effect of COVID19 Pandemic on Depression Anxiety and Stress Levels in Pregnant Women
2021
Yazar:  
Özet:

The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) has a negative impact on the psychology of society. This study aims to determine the levels of stress, anxiety and depression during pregnancy COVID-19 epidemic and to study the behaviors of the method of birth in a variety of scales. Method: The study included 151 pregnancies that apply for the tracking of female diseases and birth clinic in our hospital’s third stage. A survey of 31 questions included demographic information for all pregnant women and included questions related to COVID-19, event impact scale (IES-R), depression anxiety stress scale-21 (DASS-21) and reviewed pregnancy anxiety survey (PRAQ-R). Results: According to classifications made in the subgroups of DASS-21, 16.5% of pregnancies had severe or excessive depression, 35.1% had severe or excessive anxiety, and 11.2% had severe or excessive stress. The average IES-R and PRAQ-R scores were significantly higher in those under thirty-five years of age compared to those aged 35 years and older (p=0,02 and p=0,01 respectively). For the first time pregnant women, PRAQ-R (p<0,001), DASS-21 total (p=0,019), DASS-21 anxiety (p=0,012) and DASS-21 stress (p=0,014) scores were higher compared to previous pregnant women. The study found that the epidemic affects pregnancy levels of depression, anxiety, and stress, and that this effect is even higher, especially in young pregnancies and in those with early pregnancies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni