Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 40
 İndirme 6
Bağlanma Biçimleri ve Kişilik Özelliklerinin Evlilik Uyumunu Yordayıcı Rolü
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, bağlanma biçimleri ve kişilik özelliklerinin evlilik uyumunu yordama rolünün incelenme-si amaçlanmıştır. Araştırmaya 247 evli birey (127 kadın, 120 erkek) katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çift Uyum Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler Pearson korelasyon katsayısı, tek yönlü MANOVA ve çoklu regresyon analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Nörotiklik özelliği ile kaygılı ve kaçınmacı bağlanma biçimlerinin evlilik uyumunun anlamlı yordayıcı-ları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların daha yüksek düzeyde kaygılı bağlanma biçimine sahip oldukları saptanmıştır. Ayıca, kaygılı bağlanma biçimi ve nörotiklik ile evlilik uyumu arasında negatif ilişki bulunurken, kaçınmacı bağlanma biçimi ile evlilik uyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar, evlilik uyumu ile bağlanma ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkilerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bir kez daha bağlanma biçiminin duygusal ilişki üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. Bu sonuçlardan aile ve evlilik danışmanlığı alanında çalışanlar yararlanabilirler. Çiftlerle veya evli danışanlarla çalışırken onların bağlanma örüntülerinin ve kişilik özelliklerinin dikkate alınması terapötik sürece önemli katkı sağlayabilir. Anne-babalarla yapılan çalışmalarda çocuk-larda güvenli bağlanmayı nasıl geliştirebileceklerine dair farkındalık çalışmaları yapılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Predictive Role Of Attachment Styles and Personality Traits In Marital Adjustment
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, it was aimed to examine the predictive role of attachment styles and personality traits on marital adjustment. 247 married individuals (127 women, 120 men) participated in the study. The Dyadic Adjustment Scale, Experiences in Close Relationships Inventory, Five Factor Personality Scale and Personal Information Form prepared by the researcher were used as data collection tools. The obtai-ned data were analyzed by Pearson correlation coefficient, one-way MANOVA and multiple regression analysis methods. Neuroticism and insecure forms of attachment (anxious and avoidant) were found to be significant predictors of marital adjustment. It was determined that women had a higher level of anxious attachment style. In addition, there was a negative relationship between anxious attachment style and neuroticism and marital adjustment, while a positive significant relationship was found between avoidant attachment style and marital adjustment. The results obtained contribute to a better understanding of the relationships between marital adjustment, attachment and personality traits. Once again, the effect of attachment style on emotional relationship has been revealed. Those working in the field of family and marriage counseling may benefit from these results. While working with couples or married clients, considering their attachment patterns and personality traits can contribute significantly to the therapeutic process. In studies with parents, awareness studies can be conducted on how to develop secure attachment in children.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.941
Atıf : 11.798
2023 Impact/Etki : 0.439
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi