Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
Kahramanmaraş İlinde Bağlara Zarar Veren Benzerkanatlı (Homoptera) Böcek Türlerinin Dağılımı ve Bazı Biyolojik Özellikleri
2003
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Kahramanmaraş ilinin çeşitli yörelerinde asmalara zarar veren benzerkanatlı böcek türlerinin dağılımı, zarar şekli, biyolojik özellikleri, populasyon yoğunlukları ve doğal düşmanları belirlenmiştir. Sonuçta 3 zararlı tür (bağ üvezi -Arboridia (Erythroneura) adanae Dlab., asma ağustos böceği-Klapperichicen (Chloropsalta) viridissima Walk. ve unlubit-Planococcus (Pseudococcus) citri Risso.) tespit edilmiş ve bu zararlıların da üzümlerin tomurcuk, çiçek, yaprak ve meyveleriyle beslendikleri gözlenmiştir. Bu türler arasında en yaygının bağ üvezi (Arboridia adanae) ve unlubit (Planococcus citri) olduğu belirlenmiştir. Bağ üvezi (Arboridia adanae)’nin erginleri bağ kenarında kışlamakta ve ilkbaharda en kenardaki yaprakların alt yüzeyine yerleşerek özsuyunu emerler. Vejetasyon döneminde 3 döl vermektedirler ve iklim koşullarına bağlı olarak bir dölün gelişimini 15-16 günde tamamladığı belirlenmiştir. Unlubit (Planococcus citri)’in ise kışı çoğunlukla ergin halde asma gövdesindeki çatlaklar arasında kökboğazına yakın yerde geçirdiği kaydedilmiştir. Mayıs’ın sonunda kışlama yerlerini terkederek bitkilerin özsuyunu emerler. Yılda 3 döl vermektedir. Birinci döl de dişi bireyler ortalama 478 adet, ikinci dölde 464 ve üçüncü dölde 402 adet yumurta bıraktığı tespit edilmiştir. Yumurta, larva ve erginlerle beslenen avcı böcek Chrysopa vulgaris ( Neuroptera : Chrysopidae) tespit edilmiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 874
Atıf : 2.494
2023 Impact/Etki : 0.115
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi