Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Japon Atıksu Arıtma Teknolojisi Johkasou’nun, Türkiye’de Kullanılan Paket Arıtma Sistemleri ile Mukayesesi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sınırlı su kaynakları ve artan su ihtiyacı karşısında, atık suların yeniden kullanılması, kentsel alanlarda ve kırsal alanlarda önem kazanarak yaygınlaşmaktadır. Yoğun kentsel alanlarda atıksular genel itibariyle ortak bir şebeke vasıtasıyla toplanıp arıtma işlemine tabi tutulurken, kırsal bölgelerde yerinde arıtma prosesleri kullanılmaktadır. Yerinde arıtma uygulamaları; deşarj standartlarını karşılayabilmek için, basit ve küçük bir sistem kullanarak karmaşık bir proses yönetimi sağlamayı gerektirdiğinden, mühendisler için zorlu bir süreçtir. Yerinde arıtma uygulamaları; genel itibariyle Doğal Arıtma Sistemleri ve Paket Arıtma Sistemleri olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada Paket Arıtma Sistemleri üzerinde durulmuş olup Japonya ve Türkiye’deki uygulamalar kıyaslanmıştır. Japonya’da Johkasou diye adlandırılan ve 50 yıldan fazla bir süredir kullanımı ve gelişimi devam eden paket arıtma sistemleri mevcuttur. Bu sistemler atıksuyun tekrar kullanımına olanak sağlayacak derecede arıtma sağlayabilmektedir. Türkiye’de paket arıtma sistemleri 2000’li yıllardan sonra yaygınlaşmaya başlamış olup, çoğunluk olarak Ardışık Kesikli Reaktör (AKR) prosesi kullanılmaktadır. AKR Proseslerinin çıkış suyu kalitesi Johkasou sistemlerine göre daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Türkiye’de arıtılmış atıksuların tekrar kullanım potansiyelini artırmak için; AKR proseslerinden daha ileri seviyede arıtım sağlayan Johkasou benzeri paket arıtma sistemleri devlet tarafından teşvik edilmeli ve özellikle küçük yerleşim alanlarında kullanılmalıdır. Böylelikle kanalizasyon şebekesi maliyeti ortadan kaldırıldığı gibi, ileri derecelerde atıksu arıtımı sağlanacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi