Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN TÜRK İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ, YERİ VE ÖNEMİ: KAYNAK TARAMA
2021
Dergi:  
Turkish Special Education Journal: International
Yazar:  
Özet:

Daha önceki yıllarda ülkemizde işitme yetersizliğine sahip bireylere yönelik algıların olumsuz olması nedeni ile dışlanmaları, ötekileştirilmeleri ve eğitim verilmeden yalnızca bakım verilmesinin yeterli olduğu gibi olumsuz düşünceler gözlenmekteydi. Bu tür olumsuz algılar aynı zamanda toplumun işitme engellilerin kullandığı iletişim yöntemlerinden biri olan işaret diline yönelik de olumsuz tutum göstermesine neden olabildiği gözlenmişti. Buna karşın, işaret dilinin ortaya çıkışını, gelişimini işitme yetersizliği olan bireylerden ve onların kültürlerinden ayırmanın mümkün olmadığı da araştırmalarda ortaya çıkmıştır. İşaret dili işitme yetersizliği olan bazı bireylerin anadili olduğu da belirtilmektedir. İşaret dili sadece işitme yetersizliği olan bireyler için bir iletişim dili değil, aynı zamanda işitme yetersizliğine sahip bireyler için onların eğitiminde öğrenme dili olarak da kullandıkları bir eğitim dilidir. Ayrıca otizm spektrum bozukluğu gibi dil gelişimi olumsuz yönde etkilenmiş bireyler için de yardımcı bir iletişim yöntemi olarak kullanılabileceği de belirtilmektedir. Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar oldukça sınırlıdır. Dolayısıyla böyle bir çalışmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanım amacı, ulaşılabilen kaynaklardan yararlanılarak işitme yetersizliği olan bireylerin eğitiminde işaret dilinin yeri ve önemini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın araştırma yöntemi Doküman Analizi yöntemidir. Bu çalışmada işitme yetersizliğine sahip bireylerle ilgili alan yazını detaylı biçimde incelenip, ulaşılabilen bütün dokümanlar betimsel analiz tekniğiyle analiz edilerek araştırma sonuçlandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Special Education Journal: International

Dergi Türü :   Uluslararası

Turkish Special Education Journal: International